Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dubbelt norskt i Derbysto-uttagningarna

Foto: TOM JÖNEHAG
April Faxa och Vidar Hop ordnade segern i det första uttagningsloppet till Derbystoet på Östersundstravet. Foto: TOM JÖNEHAG

Det blev norsk dominans i uttagningarna till Derbystoet för de fyraåriga kallbloden genom försöksvinnarna April Faxa och Hopp Karoline. Men det fanns också svenska ljuspunkter på Östersundstravet.

Publicerad:

Monica Sönstegårds April Faxa (e. Smeidheim Solan) blev svaret i det första uttagningsloppet. Det norskfödda stoet har tävlat jämnt och fint hela karriären och var bland annat trea i norska kriteriestoet. Nu kom karriärens tredje seger på ett mersmakande vis. Från spår sju öppnade hon kvickt till ledningen för Vidar Hop och efter 1.30,7 på varvet blev upplösningen odramatisk.

In mot slutsvängen hade fyra hästar lämnat övriga bakom sig, favoriten Föynland Anna försökte utmana i dödens men spurten ebbade ut över upploppet. I stället gick Skaane Tora snabbast i vida spår, men då var April Faxa redan i mål. Vidar Hop finåkte över slutrakan och April Faxe hade allt sparat på segertiden 1.29,1a/2140 meter. 

– Hon var strålande i dag och jag tror aldrig att hon varit så bra som i dag. Vi fick köra i det tempot vi ville och det blev perfekt. Jag tror att hon ska kunna kämpa i toppen i finalen, sa en mycket nöjd Vidar Hop i vinnarcirkeln.

Geir Flåten ordnade alltså andraplatsen med Skaane Tora som gjorde en del grovjobb under första varvet och visade fina fartresurser till slut. Trea blev Valle Borka, tränad av Färjestads Petter Glittum, som efter en löpväg i mestadels andraspår klev ner i rygg på ledaren med 700 meter till mål och fullföljde bra med Tom Erik Solberg.

Favoriten Föynland Anna gjorde sitt första lopp sedan oktober och var godkänd som fyra för tränaren Öystein Tjomsland. Hemmahästen Minea hos Anders Hafstad tog hand om femteplatsen lite längre ner med Ulf Ohlsson, före Fredrik B Erikssons Remjerva som kom tillbaka bra efter sin startgalopp med Rikard N Skoglund.

– Det är det största jag varit med om, sa Östersundstränaren och uppfödaren Eriksson till Kanal75 efter finalplatsen med Remjerva.

Hopp Karoline visade styrkan

Hopp Karoline (e. Bork Odin) vann svenska kriteriestoet i fjol och var väl förberedd till årsdebuten tillika regidebuten hos Anders Lundström Wolden. Tillsammans med Åsbjörn Tengsareid fick hon ta grovjobbet som förstahäst i andraspår, samtidigt som Bråtnes Myrra och tränaren Geir Flåten tog hand om täten. Flåten körde i jämn 30-fart i spets och Hopp Karoline jobbade sig successivt framåt i andraspåret. I slutsvängen satte hon klorna i ledaren och mitt på upploppet var greppet kopplat. Hopp Karoline fredade sig sedan fint mot Malika som följt med i rygg och höll undan med en hals. Segertiden 1.29,3a/2140 meter.

– Hon kändes väldigt fin och Anders har fått formen på henne i rätt tid. Det är en stark och solid häst som ska vara med där framme i finalen, sa Åsbjörn Tengsareid i vinnarcirkeln.

Malifika fullföljde bra som tvåa för tränaren Öystein Tjomsland och på tredjeplatsen blev det svenskt genom Klack Sigrid. Joakim Reisers löfte fick en snäll resa av Mats E Djuse som lämnade tredje invändigt in mot upploppet. Klack Sigrid sköt till bra sista biten och hade sparat i mål. 

Lodins Luna tog hand om fjärdeplatsen med tränaren Jan Roar Mjölneröd efter en resa i vinnarhålet. Ledaren Bråtnes Myrra storknade över upploppet och fick nöja sig med femtepriset. Slutligen blev det en fin framgång för Skellefteåamatören Teresa Cardin vars Deviljas Ronja tog den sista finalplatsen med Per Linderoth i sulkyn.

Finalen i Derbystoet med 450.000 kronor till vinnaren körs onsdagen den 4 augusti på Östersundstravet och spåren är nu klara. Startlistan ser ut enligt följer:
(häst-tränare) 
1. Skaane Tora (e. Åsajerven) (NO) – Geir Flåten
2. Hopp Karoline (e. Bork Odin) (NO) – Anders Lundström Wolden
3. April Faxa (e. Smeidheim Solan) (NO) – Monica Sönstegård
4. Malifika (e. Tekno Odin) (NO) – Öystein Tjomsland
5. Klack Sigrid (e. Horgen Tore) – Joakim Reiser
6. Föynland Anna (e. Åsajerven) (NO) – Öystein Tjomsland
7. Minea (e. Horgen Tore) – Anders Hafstad
8. Remjerva (e. Åsajerven) – Fredrik B Eriksson
9. Valle Borka (e. Bork Odin) (NO) – Petter Glittum
10. Lodins Luna (e. Smedheim Solan) (NO) – Jan Roar Mjölneröd
11. Bråtnes Myrra (e. Bork Odin) (NO)– Geir Flåten
12. Deviljas Ronja (e. Wiking Blesen) – Teresa Cardin

ANNONS

Ämnen i artikeln