Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tangen Bork hade uppvisning

Foto: TOM JÖNEHAG
Tangen Bork stod för en läcker prestation i sin uttagning till kallblodsderbyt och blir den självklara favoriten i finalen om knappa två veckor. Foto: TOM JÖNEHAG

Öystein Tjomslands Tangen Bork blir hästen att slå i Svenskt Kallblodsderby. Det visade löftet med eftertryck vid tisdagens uttagningar i Östersund.
– Han är nog den bästa fyraåringen just nu, sa kusken Tom Erik Solberg efter segern på 1.23,6a/2140 meter.

Publicerad:

Tangen Bork (e. Bork Odin) är en riktig glänsare som ser ut att ha alla kvaliteter för att bli en ny kallblodsstjärna för Öystein Tjomsland. Den brungule hingsten, som vann norska kriteriet i fjol, kom till kvällens derbyuttagningar med åtta raka segrar och infriade alla förväntningar som storfavorit.

Tillsammans med Tom Erik Solberg och som vanligt utrustad med jänkarvagn öppnade Tangen Bork snabbt från spår fyra och tog över täten från Monster Mustasch och Mats E Djuse i första sväng. Wolt med Ulf Ohlsson landade kort senare i dödens och såg till att ledaren inte fick dämpa farten nämnvärt under första varvet, som avverkades på 1.24,5.

Wolt med Grisle Tore G.L. i rygg höll bra men in mot slutsvängen lade Solberg in överväxeln med Tangen Bork och fick direkt ett par längder. Avståndet ökade in på upploppet innan Tangen Bork stannade till något i sin ensamhet sista biten. Segertiden vassa 1.23,6a/2140 meter och belöningen var 50.000 kronor.

– Han gick fint hela vägen, han fick lite tryck av Ohlssons men han är stark och fin. Sista biten blev han lite ensam men jag behövde aldrig visa honom pisken och var inte bekymrad över det. Han är nog den bästa fyraåringen just nu men sen får vi se om han är det om 14 dagar, sa Solberg och syftade på finalen den 4 augusti.

De sex främsta tog sig vidare till nämnda final. Jan Olov Perssons Wolt var mycket duktig tvåa och höll ifrån sig Grisle Tore G.L. med tränaren Öystein Tjomsland på ett bra sätt.

Balder Odin med Svein O Wassberg gick en stark slutrunda och tog hand om fjärdeplatsen en bit bakom tättrion. Eld Tekno fick en snäll invändig resa i regidebuten för Oskar Kylin Blom och avslutade bra som femma. Sista finalplatsen till Mjölner Röder med tränaren Jan Roar Mjölneröd. 

Mera Tjomsland…

Öystein Tjomsland dominerade som väntat även den andra uttagningen och nu handlade det om mycket kapable Brenne Bas (e. Horgen Tore) som vann det svenska kriteriet i fjol. Tveklöst blir hästen även att räkna med i årets kallblodsderby.  Efter en tredjeplats i årsdebuten gav Brenne Bas nu ett rejält formbesked i sitt försökslopp med Vidar Hop i sulkyn.

Tjomsland satt själv upp bakom Langlands Hövding som kördes till täten i första sväng före B.W.Bille. Brenne Bas stöttes ut i dödens med 1200 meter till mål och fick med sig Oppgårdsdrängen där bakom. Fältet var väl samlat in mot slutkurvan men det skulle handla om tätduon i upplösningen. Stallkamraterna stred sida vid sida upploppet ner och det var Brenne Bas som var allra starkast och satte nosen först på målfotot. En utmärkt insats på 1.25,5a/2140 meter.

– Det stod och vägde på upploppet men så fick jag ett litet övertag till slut. En väldigt fin häst, Tangen Bork är favoriten i finalen men Brenne Bas får ses som en outsider, sa Vidar Hop i vinnarcirkeln. 

Langlands Hövding var duktig tvåa, före Mats E Djuse med Oppgårdsdrängen som inte hade några problem att hålla undan till tredjeplatsen. B.W.Bille följde med på innerspår som fyra före femman Soldhöjdens Drake, tränad av Bergsåkers Ola Åsebö, och Öystein Tjomslands Nelson August.

Tjomsland kvalade därmed in fem av sina sju startande till finalen, medan Jan-Olov Persson var hundraprocentig med sin trio i uttagningarna.

Finalen i Svenskt Kallblodsderby med 700.000 kronor till vinnaren körs onsdagen den 4 augusti på Östersundstravet. Nu är finalspåren klara och startlistan ser ut enligt följande:
(häst - tränare)
1. Langlands Hövding (e. H.G.Balder) (NO) – Öystein Tjomsland
2. Brenne Bas (e. Horgen Tore) (NO) – Öystein Tjomsland
3. Tangen Bork (e. Bork Odin) (NO) – Öystein Tjomsland
4. Wolt (e. Moe Odin) (NO) – Jan Olov Persson
5. Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson
6. B.W.Bille (e. Dotterud Teddy) – Jan–Olov Persson
7. Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage) – Ola Åsebö
8. Mjölner Röder (e. Horgen Tore) (NO)  – Jan Roar Mjölneröd
9. Grisle Tore G.L. (e. Horgen Tore) (NO) – Öystein Tjomsland
10. Balder Odin (e. Moe Odin) (NO) – Johan Kringeland Eriksen
11. Eld Tekno (e. Tekno Odin) – Oskar Kylin Blom
12. Nelson August (e. Moe Odin) (NO) – Öystein Tjomsland

 

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.