Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Earl Simon vann Kymi Grand Prix 2022

Foto: TONY RYTTAR
Kretsen kring Earl Simon efter segern. Foto: TONY RYTTAR

Earl Simon återvände till Norden och vann som favorit.
Men återigen var Jarmo Niskanens stjärna inblandad i en trång situation.
Den här gången fick Franck Ouvrie behålla sin placering.

Publicerad:

Bara ett par hundra meter in i Kymi Grand Prix såg det svårt ut för Earl Simon som satt fastlåst i tredje invändigt samtidigt som Calle Crown anförde fältet med fjolårsvinnaren Ce Bello Romain på utsidan. I dennes rygg satt Oscar L.A. och Joakim Lövgren.

När den duon skulle ut i tredjespår och runda en trött Ce Bello Romain såg Franck Ouvrie sin chans och följde med i sidled. Först hamnade Earl Simon i andraspår med Önas Prince på utsidan i tredjespår. När Oscar L.A. hittade ner i dödens lyckades Ouvrie ta sig fram via tredjespår och samtidigt tvinga ut Önas Prince och Per Nordström i fjärdespår.

Foto: ATG
Earl Simon mitt i fältet innan slutsvängen med gulklädde Franck Ouvrie. Foto: ATG

Därefter kunde Earl Simon ta rygg på Oscar L.A. som plockade ner ledande Calle Crown och strax innan mål kunde Niskanens stjärna ta sig förbi Oscar L.A. och vara först i mål.

Domarna valde dock att ta en närmare titt på resultatet och det dröjde ett par minuter innan Earl Simon utropades som vinnare. Jarmo Niskanen tränar hästen som var inblandad i en liknande situation när han blev diskvalificerad i elitloppsfinalen 2020. 

“Blev förvånad”

För kuskens del kom pratet om situationen som en överraskning.

– Jag blev förvånad och förstod inte riktigt vad de menade först. Vi kubbades lite om platserna och den ene gick ut och den andre tillbaka. Jag ville inte ge mig för jag tyckte att jag hade rätt till platsen, säger Ouvrie som är väldigt nöjd med hästen.

– Han gjorde ett fantastiskt lopp. Man ska komma ihåg att han inte är hundra i form än och det blir bättre och bättre hela tiden. Jag tycker det är otroligt skönt att hästen äntligen får vinna ett grupp I-lopp. Det har han gjort sig förtjänt av och det har betydelse för hans avelskarriär.

 

Foto: TONY RYTTAR
Franck Ouvrie efter loppet. Foto: TONY RYTTAR

Lycklig tränare

Vid sidan stod en känslosam tränare och njöt av stunden.

– Segern betyder väldigt mycket för mig. Mest av allt är jag förvånad. När hästen gjorde comeback det här året visste jag att det var en lång väg att vandra. Jag trodde aldrig att det skulle gå så här fort, säger Jarmo Niskanen, som blev än mer förvånad när han tog emot sin häst efter loppet.

– Han var väldigt missgynnad av innerspåret i dag. Det var kladdigt och han fick inte riktigt fäste. Jag tyckte att det såg tufft ut i sista sväng men hästen drog knappt en suck efter loppet.

Niskanen är själv född i Finland men flyttade till Sverige när han bara var tre år gammal.

– Det är otroligt att få visa upp hästen här i Finland. Det är första gången jag startar en häst här. Kymi anordnar en gemensam bastu i kväll. Så ska jag fira.

Förstapriset i Kymi Grand Prix var 100 000 euro och segertiden blev 1.12,5a/2100 meter.

Svenskt i toppen

Oscar L.A. svarade för en storstilad debut i eliten och var knappt slagen som tvåa. Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown höll starkt till tredjeplatsen med Ken Ecce efter tuff uppvakning av Ce Bello Romain första kilometern. 

Fyra i mål var Night Brodde och Conrad Lugauer och femma blev Inti Boko. För Önas Prince och Per Nordström slutade det med en sjätteplats efter att ha fått gå ute i spåren genom slutsvängen.

ANNONS

Ämnen i artikeln