Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svanstedt dubblade i hamboförsöken

Foto: Lisa Photo
Åke Svanstedt vinner med Captain Corey. Foto: Lisa Photo

Två suveräna försöksvinnare i Captain Corey och Delayed Hanover – och ytterligare en till final. Åke Svanstedt hade en stor kväll vid Hambletonian Stakes-uttagningarna på Meadowlands.
– Jag är förstås glad över att ha kvalat in tre hästar till hambofinalen och det är bra hästar som jag hoppas ska kunna sluta där framme, sa Svanstedt.

Publicerad:

Efter månader, ja, år av spekulationer, var det på lördagen dags för Nordamerikas bästa treååringar att äntra banan för uttagningar till Hambletonian Stakes på Meadowlands. 15 hästar, efter strykning på Luc Blais On A Streak, kom till start fördelade på två heat där de fem främsta gick vidare i varje. 

Elva treåringar tränades av våra blågula tränare. Det blev en tävlingsdag i mestadels dur för Åke Svanstedt och Nancy Takter, men dessvärre gick det desto tyngre för Marcus Melander med den stora förhandsfavoriten Dancinginthedark M.

Readly Express-sonen var med i det första uttagningsloppet där Åke Svanstedt skickade till ledningen från bricka fem med Ambassador Hanover, som i sin tur fick stallkamraten Delayed Hanover i rygg. Lucas Wallin synade dödens med Marie Ortalan Bars Cuatro De Julio och nöjde sig inte med det, utan pressade sig till täten efter 700 meter. Längre bak fanns Dancingthedark M som förstahäst i andraspår men när Tim Tetrick avancerade i slutkurvan kom galoppen som krossade alla drömmar om en hambofinal.

I stället fick Delayed Hanover fritt spelrum med Dexter Dunn och med en vass spurt över upploppet avgjorde Southwind Frank-sonen mycket lätt till seger på 1.09,1a/1609 meter. Lucas Wallin kunde inte köra för fullt på sin häst men såg till att Cuatro de Julio höll undan till andraplatsen, knappt två längder bakom vinnaren, på 1.09,3. Ambassador Hanover fullföljde klart godkänt som trea. Marcus Melander fick också med sig en hambofinalist, Sonofamistery, som såg laddad ut i ryggar som fyra i mål. Den sista finalplatsen tog Nancy Takters Spy Booth.

Delayed Hanover (e. Southwind Frank) är rätt grön i sammanhanget. I fjol vann han en av sju starter, men i år har han tagit spännande kliv framåt och bland annat vunnit två försök inom Pennsylvania Sire Stakes. Inför hambouttagningen var han tvåa i en division inom Stanley Dancer Memorial.

– Han var ingen het hambletonianhäst i början av säsongen men han har utvecklats enormt i senaste starterna. Han avgjorde på ett bra sätt och det är fin häst som blir allt bättre. Jag är även nöjd med Ambassador Hanover, sa Svanstedt i vinnarcirkeln.

Captain Corey seglade till seger

I det andra försöket var det dags för Svanstedt igen. Yannick Gingras skötte tömmarna bakom Yonkers Trot-vinnaren Johan Palema medan Svanstedt satt upp bakom Captain Corey (e. Googooo Gaagaa) som han själv är med och äger. Från bricka sju fick ekipaget en bra start och Svanstedt körde till täten efter 500 meter. Ett lyckat drag skulle det visa sig.

– Från det läget hade jag inte så mycket att välja på och det var bara att ladda framåt. Jag valde att ha hålla ett högt tempo där framme för att ingen skulle utmana om spets och det var heller inte någon som kom, konstaterade Svanstedt efteråt.

Satsningen höll hela vägen. Genom slutkurvan grillade Svanstedt sina konkurrenter och in på upploppet hade ekipaget fått en lucka ner till konkurrenter. I upplösningen gick Captain Corey undan till en ohotad seger på fina 1.09,2a/1609 meter. 

– Det har inte varit en spikrak väg mot hambot under sommaren men jag har känt de sista veckorna att han börjar hitta formen och det var ett väldigt nyttigt lopp som han gick för två veckor sen. Det förde fram honom rejält och jag kände i träningen att han var sig lik igen, sa  Svanstedt om den svenskägde hästen där Lennart Ågren, Knutsson Trotting och Robert Lindström har de största andelarna.

Nancy Takters Really Fast tog dödens in mot slutkurvan och tillsammans med Dexter Dunn kom han med en ettrig spurt sista biten till andraplatsen på 1.09,3. Bakom spurtade Venerate in som trea före Take All Comers, medan Takters Locatelli tog hand om den sista finalplatsen. Johan Palema hade en sämre dag och tröttnade helt över upploppet och var sist av de felfria. Melanders In Range spurtade bra sista biten men var aldrig riktigt med i finalracet. Anette Lorentzons Rattle My Cage hade chansen som fyra-femma in på upploppet men galopperade bort sig.

Spårlottning på tisdag

Med uttagningarna klara är det tid att börja blicka framåt mot finalen på lördag den 7 augusti, med en miljon dollar i samlad prissumma varav hälften till vinnaren. På tisdag sker spårlottningen och Svanstedt är garanterad spår 1-5 med försöksvinnarna. 

Följande hästar är klara för finalen:
Delayed Hanover (e. Southwind Frank) – Åke Svanstedt
Cuatro De Julio (e. Trixton) – Marie Ortolan Bar
Ambassador Hanover (e. Chapter Seven) – Åke Svanstedt
Sonofamistery (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
Spy Booth (e. Muscle Hill) – Nancy Takter
Captain Corey (e. Googooo Gaagaa) – Åke Svanstedt
Really Fast (e. Muscle Hill) – Nancy Takter
Venerate (e. Love You) – Julie Miller
Take All Comers (e. Creatine) – Jim Campbell
Locatelli (e. Muscle Hill) – Nancy Takter

ANNONS

Ämnen i artikeln