Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Use Face lysande på Jägersro

Use Face imponerade stort under fredagskvällen på Jägersro.
Bakom henne, till hälften, står profilen Sven Melander.
– Hon är helt överlägset den bästa hästen jag ägt, säger han.

(TV: Bilder från ATG.)

Publicerad:

Det femåriga stoet Use Face (e. Joke Face) tränades, fram till i somras, av Lars I Nilsson – därefter tog Peter Untersteiner vid. På fem starter i den nya regin har det blivit tre segrar och under fredagskvällen vann hon på mycket rejält vis efter att ha inlett utvändigt om ledaren för att, varvet kvar, forcera sig till spets och jogga undan på – för årstiden – fina 1.13,6a/2 140 meter med Peter Ingves i sulkyn.

– Nu är hon så bra som vi alltid har hoppats att hon skulle bli. Hon var bra innan också men inte haft något flyt. I försöket till Derbystoet slog hon ihop och galopperade 200 meter från mål när hon hade satt klorna i henne. Lars I Nilsson gjorde ett fantastiskt jobb med henne men nu som femåring tyckte jag att det där lilla extra saknades och hon flyttades till Untersteiner, säger Sven Melander som äger 50 procent i Use Face. Den andra halvan ägs av artisten Dan Stråhed.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Sven Melander. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Sven Melander, 74, har ägt hästar i flera decennier men först nu fått fram den bästa hittills.

– Hon är helt överlägset den bästa jag ägt, de flesta jag ägt är bara att glömma. Romanee St Vivant var bra men hoppade hela tiden. Hon är en jättefin häst.

Hur långt kan det bära?

– Prata med Peter! Han är ju lite halvlyrisk. Jag är så otroligt glad över där hon är nu men skulle tycka det var jättekul om hon kommer ut lite på V75 men allt det där överlåter jag till Peter. Även om jag gått på trav sedan jag var liten så kan man inte mäta sin kunskap med honom.

“Svårare att äga en bra häst”

– Stig H Johansson sa en jävligt bra sak en gång – eller han har sagt många bra saker – och det var att ”det är svårt att äga en dålig häst men det är ännu svårare att äga en bra häst”. Det han menade var att då tror folk sig kunna det här och lägger sig i matchning, träning och sådär. Den skaran har jag aldrig tillhört. Enda grejen med henne är att hon flyttades men allt heder åt Lars I som gjorde ett fint jobb. 

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Sven Melander från tiden i tv-rutan. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Hur firar du?

– Inte på något speciellt sätt, jag är mest bara glad. Eftersom jag blivit sjuk igen så befinner jag mig i Stockholm för behandling, annars så tillbringar jag mycket tid hos min sambo i Svängsta i Blekinge. Jag hoppas kunna åka till Halmstad och hälsa på Use Face snart igen. 

Melander har tidigare drabbats av cancer och berättade nyligen om att han återigen drabbats.

– Jag är vid gott mig och kämpar på, det finns inget annat att göra. Då jag är ambassadör för Cancerfonden tycker jag att man har vissa skyldigheter att vara öppen med sin sjukdom. Det handlar om att leva så normalt liv som möjligt och glädjas åt det som finns att glädjas åt.

Use Face, till exempel!

– Ja, det lättar upp! Inte helt oväsentligt heller att det flyter in en och annan krona för det är ju ingen billig hobby att hålla på med hästar. Med det sagt så har jag aldrig köpt en häst för att tjäna pengar – det finns två sätt att tjänar pengar på hästar: köp inga och spela inte.

Fullständiga resultat från kvällens V64-tävlingar som delades mellan Romme och Jägersro finns på Travrondens tävlingsplattform

ANNONS

Ämnen i artikeln