Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

V75: O.M.Faststeep efter dramatik: "Helt overkligt"

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
O.M.Faststeep spårade runt om i Klass II-försöket. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

V75 i midsommartider innebär Kalmar.
Stora glädjescener blev det efter Klass II-försöket – medan Tae Kwon Deo imponerade mest.

Publicerad:

Christoffer Eriksson och Ingo (e. Infinitif) behövde inte gå på knock. I stället blev det ett osedvanligt billigt lopp med 1.17 första varvet efter att ekipaget svarat upp ledningen samtidigt som flera konkurrenter galopperade bort sig. André Eklundh bytte ut andra par utvändigt mot dödens med Hobby de L’Iton men kunde inte gå i farlig närkamp över upploppet.

Segern blev enkel för Ingo som avslutade sista halvvarvet på 1.12,0 vilket gav segertiden 1.13,9/2 140 meter voltstart, det var femåringens fjärde årsseger.

Stoet imponerade i Klass II

Betydligt tuffare blev det i Klass II-försöket där Erik Adielsson körde resolut till ledningen med O.M.Faststeep som sedermera fick en pigg Elche på utsidan vilket gjorde att hon tvingades till 1.13,0 på varvet. Den klara favoriten, Oscar L.A., utmanade rejält över upploppet men tappade aktionen och galopperade 100 meter från mål vilket gjorde att Per-Ola Åkessons femåriga sto var ensam på banan och vann på riktigt fina 1.12,8/2 140 meter autostart – en rekordsänkning med hela 1,5 sekund!

“Helt overkligt”

Per-Ola Åkesson var förstås överlycklig.
– Helt overkligt, helt overkligt! Vår första V75-start och hon sopar banan med dem, men full rulle är hennes melodi, det är en stark häst. I höstas var hon som en makaron, problem med brunst, galopperade i 1.40-fart…men vi har haft tålamod, sade han till Kanal 75.

Hos Joakim Lövgren var det, förstås, inte samma glada miner efter att Oscar L.A. galopperat.
– Han höll på att avgöra loppet men tog ett felsteg och galopperade, han är inte helt färdig utan det finns grejor att slipa på, sade han till Kanal 75.

Sömnig stoelit

Något större test blev det inte för Double Exposure i Stoeliten då hon direkt tog hand om ledningen och första varvet samlades hästarna likt ett pärlband på innerspår. Något vidare dramatik blev det inte heller under slutrundan. Daniel Redéns fina märr kunde med lätthet traska undan till en komfortabel seger före Une Etoile Gar på tiden 1.12,7/2 140 meter autostart.
– Hon blir smidigare och smidigare och kommer allt mer, så det känns väldigt bra, sa Redén till Kanal 75.

Hemvändaren spårade runt om

Kalmarsundsstayern fick se en mycket glad vinnare i före detta Kalmartränaren Hans Crebas. Belgiske femåringen Lucky Base klarade av startmomentet i en, i övrigt, rörig samling som dock gick i väg. Efter att ha kört till ledningen i tidigt skede radade sig i princip hela fältet upp sig på innerspår och 1.17-fart första två kilometerna gjorde att ingen kunde utmana det ledande ekipaget som vann lätt på moderata 1.16,0/3 140 meter voltstart och Crebas gjorde rejäl segergest.

Adrian svepte till spets – från spår tolv!

Slut på sömnpiller var det verkligen i Kalmarsundspokalen. Favoriten Tycoon Conway Hall tog programenligt hand om ledningen medan Adrian Kolgjini blev kvar ute i tredjespår med Tae Kwon Deo från sitt tolftespår och valde att köra fram direkt, efter ett halvvarv i tredjespår landade han inte bara i dödens utan övertog ledningen ut på slutrundan.

Med ett par längders marginal ned till konkurrenterna drog Adrian undan och närmare än så kom aldrig någon till slut. På lätta ben vann femåringen på nya banrekordet 1.09,6/1 640 meter autostart, till synes obrukad.

– En fantastisk häst, det fanns en anledning till att vi var med i Elitloppet men där fick han tyvärr inte visa sin storhet, sade Lutfi Kolgjini till Kanal 75.
Nästa start är Hugo Åbergs Memorial på Jägersro i slutet av juli.

Stallskriket levde upp till förväntningarna

Zap di Girifalco blev lite av omgångens ”skrikhäst” där Björn Goop med anledning av uppdrag i Frankrike lämnade över tömmarna till Carl Johan Jepson. Loppet blev perfekt kört med en vass Hill Street i ledningen och värsta konkurrenten, Man at Work, utvändigt. 1.11,5 på varvet satt i benen till slut och sedan Jepson kunnat vila i rygg på Man at Work genom sista sväng efter att ha avancerat under bortre långsidan kunde italienskfödde hästen avgöra säkert på väldigt fina 1.11,6/2 140 meter autostart.

Slalom rätt melodi för Johan

Klass I-försöket blev en fartfest med en mycket vass Sobel Jasmine i ledningen. Sannolikt var tempot anledningen till att Johan Untersteiner styrde ned i tredje par invändigt efter ett halvvarv med Quick Lane. En klockren position skulle det visa sig då han 600 meter senare kunde gå ut i andraspår och därefter attackera i tredjespår in på upploppet. I en mycket tight slutstrid kunde han med minsta möjliga marginal ta sig förbi en heroisk Velten Limelight som blivit hängande i tredjespår och sedan gått i dödens. Segertiden 1.11,5/1 640 meter autostart.

– Det blev perfekt kört för oss, sade Johan Untersteiner till Kanal 75.

ANNONS

Ämnen i artikelnANNONS