Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ATG:s internationella partnerresa

Foto: Maria Holmén/TR Bild
I februari 2014 framhöll ATG:s vd Hasse Skarplöth vikten av att stoppa rabatter vid spel. Så sent som förra veckan kunde svenska spelare fortfarande få rake­back. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Det började som en provverksamhet och växte till en miljardaffär. Nu har ATG:s internationella samarbeten allt mer blivit en belastning och ett slag mot spelbolagets trovärdighet. Följ med på ATG:s internationella resa – från 1998 till idag.

Publicerad:

1998
ATG startar spel på internet via något som hette ”Interbet”. Snart börjar ATG med provverksamhet, spel över gränserna i samarbete med de nordiska ländernas (häst)spelsbolag och PMU i Frankrike vid enstaka tillfällen. 

2000
ATG startar affärsområdet ”Internationellt”. Första året nås omsättningen 50 miljoner kronor.
”Det fanns inga direktsända tv-bilder, alla startlistor var på svenska och allt jobb fick göras manuellt”, skrev den på område internationellt förste (och då ende) anställde Leif Almgren i ATG:s årsredovisning för 2010, då ATG hade en återblick på det internationella spelet dittills.

2001
Lansering av egna sajten atg.se. Samma år släpps danska spelare, som första internationella partnerprojekt, in i V75-spelet.

2005
Spelet från utländska spelbolagspartners till svenska pooler uppgår till 646 miljoner kronor. Danmark står för 51 procent, Norge för 27 procent, Nederländerna för nio och Frankrike sju procent. ”Övriga” utgör inte mer än sex procent, alltså storleksordningen 40 miljoner kronor. 

2006
Sydafrika kommer med i december med 400 ombud. Något som bedöms så stort och viktigt att det nämns i speciellt i ATG:s års­redovisning.

2008
Det expanderande internationella samarbetet resulterar i den första ”ATG-V75-omgången" utomlands; Momarken i Norge. Den internationella omsättningen ökar 30 procent (!) från 2007 till 2008. 
Saxat ur årsredovisningen:
”ATG:s internationella satsningar har de senaste åren tagit ATG till Sydafrika, USA och Australien så att ATG idag finns rep­resenterat på fyra kontinenter. Nykomlingen 2008 var Malta. Nu kan malteserna satsa på samma hästar som svenskarna hos 350 ombud. Det är just i Europa ATG ser den kraftigaste tillväxten och den största utvecklingspotentialen i framtiden. I alla europe­iska länder som ATG inlett samarbete med har satsningarna fallit väl ut. Den tyska marknaden förväntas att stå för den största ökningen under 2009.”
 
2010
Omsättningen i affärs­område Internationellt växer kraftigt. Från drygt 600 miljoner kronor 2005 till över två miljarder kronor 2010. ATG har samarbeten med spelbolag i 15 länder och engelskspråkig ATG Live-kanal. 
”Varje vecka spelar sydafrikanerna – som för något år sedan knappt visste att trav fanns – för en miljon kronor på våra lopp! Det är inte bara Sydafrika som tillhör de ”exotiska” länderna. På Saint Kitts i Västindien har du kunnat spika Björn Goop i V75-1, på Tasmanien har det blivit söndag när direktsändningen av V75 startar klockan 00.30 och själv såg jag Alex Broline vinna första dubbelloppet på Dannero på en storbilds-TV i Jerevan, huvudstaden i Armenien. Och det finns fler intressenter där ute. ATG har ett gott rykte som en seriös partner med en produktportfölj (läs: V75) som sticker ut”, skriver Leif Almgren i ATG:s årsredovisning 2010.
Så här redovisades det internationella spelet i årsredovisningen: Norge 48 procent, Danmark 29 procent, Finland och Sydafrika vardera fyra procent, Nederländerna tre procent, Frankrike två procent, övriga tio procent. Vinnare/plats var största spel­former med 20 procent. V4 utgjorde 15 procent, V65 13 procent och V75 tolv procent.

2011
Nu börjar internationella partners storvinster uppmärksammas. 
ATG:s årsredovisning: 
”Vid några tillfällen var det utländska kunder som plockade hem miljonvinster. Bland miljonvinnarna fanns en kund i Sydafrika som vann drygt 2,8 miljoner kronor på V75 i september. I oktober vann kunder från Australien 2,1 miljoner kronor och 1,7 miljoner kronor på V65 med bara några dagars mellanrum.”

2012
Första skandalerna knutna till det internationella spelet drabbar ATG. Expressens Bengt Adielsson lyck­ades i februari spela på ett lopp på Charlottenlund efter att hästarna gått i mål. Samma sak inträffar en tävlingsdag på Åmålstravet i september. Samtidigt ifrågasätts ATG:s informationssystem för oddsvisning allt mer; det ”hänger inte med” och spelare upp­fattar det som att oddsen ändras under loppens gång.
Det är inte det värsta: Elitlopps­helgen tar spelare som använt partnerbolaget i Sydafrika hela sjurättspotten på V75, 63 miljoner kronor fördelat på tre kuponger. Ifrågasättandet om det gått rätt till är massivt.
I en intervju i Travronden veckan efter ”Sydafrikaspelarnas” jättevinst intervjuas ATG:s dåvarande vice vd Benno Eliasson och han fastslår: 
”Inga av våra internationella partners sysslar med rakeback. Spelbolag som sysslar med sådant ingår vi inte partnerskap med.”
Magnus Lunner, säkerhetschef hos ATG, citeras i spelbolagets årsredovisning:
”Av alla bolag i världen som arrangerar spel på hästar vågar jag påstå att ATG tillhör de ledande på spelsäkerhet. 2012 visade dock tydligt och klart att även vi kan bli bättre på det området.” 

2013
Nu etableras begreppet ”robotspel” i ATG:s terminologi. Ordet är egentligen skapat för att beskriva hur dataprogram till exempel kan spela helt felfritt sannolikhetsmässigt vid pokerbord. ATG:s nytillträdde verkställande direktör Hasse Skarplöth använder ordet för att beskriva gigantiska utskrivna systemspel på ATG:s ”V-spelformer”, alltså V75, V86, V64, och så vidare. 
I maj stängs tio spelare av, sju knutna till ”partnerkonton”, eftersom de brutit mot nyuppsatta regler för hur utskrivna system får se ut. Detta direkt efter att finska spelare vunnit 23 miljoner kronor genom att få in 1 200 (!) rader med sju rätt på en system­konstruktion som torde ha uppgått till sjusiffrig insats. Nu framkommer också att 63-miljonersvinsten till Sydafrika 2012 var något ATG nu klassar som otillåtet ”robotsystem”.
Ännu en skandal i slutet av året: när en V75-vinst på 22,8 miljoner kronor fördelade på sex system går till den estniska partnern AS Totalisaator (som ATG haft partneravtal med sedan 2002) stängs partnern av. Men inte på grund av misstäkt robotspel. Nu rör det sig om att det estniska spelbolaget (ägt av svenskar) haft svenska kunder, vilket inte är tillåtet. ATG får senare rätt i en skiljedom om att man hade laglig rätt att stänga av AS Totalisaator. Några bevis för att AS Totalisaators kunder haft rakeback – vilket det fanns mistankar om - framkommer dock inte.

2014
En vanlig fredagkväll i september landar plötsligt helt orimligt och helt omöjligt 19 miljoner kronor från en USA-partner i en platsspelspott i Östersund. Inga kontrollfunktioner stoppar till en början spelet och loppet körs med 19-miljonerskronorvadet ”inne”. En gigantisk skandal som visar sig ha uppstått på grund av ett programmeringsfel när ett valuta­omräkningsprogram uppdaterats. 
Nu reagerar till och med Lotteri­inspektionen som startar en utredning av hur ATG sköter sina partnerskapsaffärer. Utredningen (gjord av Paul Scotney) resulterar i förödande kritik och krav på åtgärder gällande en rad punkter i ATG:s säkerhetsrutiner och organisation.

2015
Omsättningen från internationella partners har nu ökat till 3,2 miljarder kronor. Det blir sannolikt all time high. För nu har Hasse Skarplöth beslutat ändra hela avtalskonstruktionen för partnerskapen till något han kallar nettomodellen.
Denna avtalsmodell ger ATG mer och partnerbolagen mindre av överskottet från spelet och beräknas därmed även få som effekt att det motverkar, eller till och med förhindrar, ”rakeback-upplägg”. Många initierade inom spelvärlden är säkra på att rakebacks förekommer i dessa avtal, men ATG fortsätter ivrigt att förneka att det finns bevis för ”rabatterade insatser”. 

2016
Effekten av nettoavtalen är att samarbetet upphör med de parner­bolag som varit mest ifråga­satta. ATG:s internationella omsättning har under de nio första månad­erna 2016 därför minskat med 600 miljoner kronor jämfört med 2015, men ATG:s överskott på partner­omsättningen ändå ökat med 32 miljoner. En bättre affär, och ”sundare potter”, för att nu använda ekonomichefen Lotta Nilsson Viitalas ord.
Förra veckan briserade dock den stora bomben. Travronden avslöjade att det från Sverige gick att öppna konto hos ett av ATG:s internationella partnerbolag och från första splet få fem procents rakeback. ATG erkänner att man inte haft minsta koll på att bolaget öppet marknadsfört sig med att man ger rake­back till sina kunder.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.