Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergsåkers historiska dag

Foto: MICKE GUSTAFSSON, TRAVRONDEN
Den 4 augusti blir det enbart montélopp på Bergsåker. Foto: MICKE GUSTAFSSON, TRAVRONDEN

Lördagen den 4 augusti sker något historiskt på Bergsåkerstravet. Det blir en tävlingsdag med åtta lopp – men helt sulkybefriade.

Publicerad:

Sedan några år tillbaka arrangerar Bergsåker Sleipnerdagen under Kriteriefredagen i slutet av september. Där är endast kallblod välkomna i loppen. Nu har regionsportchefen Bert-Ola Månsson fått klartecken till en ny ”konceptdag”, den här gången med endast montélopp.
– Jag har fått ja från Svensk Travsport och beslutat att vi ska köra den här montékvällen den 4 augusti. Det känns både spännande och roligt att kunna nischa in ett nytt tävlingskoncept som inte tidigare funnits. I nuläget är dock inte alla detaljer klara kring arrangemanget, utan dessa ska vi arbeta fram tillsammans med ST lite längre fram, kommenterar Bert-Ola Månsson, idékläckaren kring den här speciella tävlingsdagen.

Sista pusselbiten kom på plats i dag. Det handlade om en svår krock mot finalen i Sommarmontén, som var planerad att avgöras under V75-dagen i Rättvik just den 4 augusti.
– Men nu är det klart att detta lopp kommer att flyttas. Första tanken var att det skulle köras hos oss under kvällen istället, men nu blir det inte så. Förmodligen tar istället Åby över Sommarmontén helgen efter, även om inget är klart, fortsätter Månsson.

Bergsåker är V65-bana den här kvällen och planen är att köra sex montélopp för varma rasen och två för den kalla.
– Under Sleipnerdagen stänger vi ute alla varmblod, men här har faktiskt alla hästar, oberoende av ras och prissumma, möjlighet att starta. Det tillkommer även två montélopp för ponnyhästar i kategori A och B.

Något kvallopp med sulky?
– Jag ska göra mitt bästa för att det i sådana fall bara blir montékval, svarar Månsson.

Prispengarna då? Jo, det blir minst 30.000 kronor till vinnaren i samtliga race.
– Första tanken var att köra fyra lopp med 50.000 och lika många med 30.000 till vinnaren. Men det kan också bli så att jag satsar på ett med 100.000 kronor i förstapris. Det här och mycket annat får bli en senare fråga.

Bergsåker siktar på ett arrangemang under både dagen, eftermiddagen och kvällen samt en avslutande fest.
– Vi kommer att visa V75 från Rättvik och försöka ha lite olika utförsäljningar, föreläsningar och annat. Det här får vi jobba vidare med för att tillsammans med ST och montéfolket få till något riktigt bra, säger Bert-Ola Månsson, som räknar med att hela Nordens montéryttare, tränare, skötare och ägare sluter upp kring den här nischade dagen/kvällen.
– Och det blir absolut vagnfritt!

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.