Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hellstedt orolig: "Får inte bli ett bakslag"

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Jan Hellstedt. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Jan Hellstedt är känd för att gärna starta sina hästar i monté. Han är kritisk till upplägget på Bergsåkers montékväll.
– Tanken är fin, men det är en hög risk, säger tränaren.

Publicerad:

Flera av Hellstedts hästar tävlar under sadeln. När Travronden kommer i kontakt med tränaren känner han inte till nyheten om montékvällen på Bergsåker 4 augusti. Sex varmblodslopp och två kallblodslopp kommer att avgöras under kvällen.
– Man vill väl egentligen ha fler montélopp blandat med sulkylopp. Hade man kört fifty-fifty hade det varit en rolig variant. Jag känner spontant att vi inte har tillräckligt med erfarna ryttare som orkar med en sådan här kväll. Då blir kvaliteten lidande, säger Hellstedt.
– Det är ett jäkla stort steg att gå från trampolin ett till att hoppa från tian. Vi har ju nyss börjat med två lopp på en tävlingsdag och nu går vi till det här. Jag gillar verkligen tanken, men jag vill inte att det ska gå fel och att folk till exempel skadar sig. Det får inte bli ett bakslag för montésporten och det krävs verkligen bra planering för att genomföra det. 

Tror du att man riskerar att tappa publik utan sulkylopp?
– Ja, det tror jag. Du riktar ju det till publiken som tycker att monté är roligt. Hade man haft ett par riktigt roliga sulkylopp så hade man fått dubbla publiken. Spelet tappar ju mixen också, det är lättare att få högre omsättning om man har sulkylopp med. Tanken är fin, men det är en hög risk.

"Det är lagom"

Sofia Adolfsson är den mest namnstarka montéryttaren i landet för dagen. Hon tar emot nyheten med ett leende.
– Häftigt! Vilken grej! Det känns välförtjänt. Då blir det mycket fokus och fler kanske kan få upp ögonen för sporten. Det är många spelare som rynkar på näsan när det kommer till monté, när det blir en egen tävlingsdag så kanske de som spelar inte har så mycket till val, säger Adolfsson. 
Adolfsson får veta att max antal lopp per ryttare är fyra under tävlingskvällen.
– Det är lagom, det klarar jag av. Det här är en sådan dag som man kommer prioritera och verkligen åka till.

En av de större tränarna som gärna provar sina hästar i montén är Veijo Heiskanen. 
– Jag tycker det låter trevligt, säger Heiskanen.
Något för dig?
– Ja, det är inte alls omöjligt att jag skickar några hästar dit.
Vad har du för syn på montésporten?
– Det är ett bra alternativ för hästar som har problem med aktionen.
Behöver vi fler lopp i Sverige?
– Kanske inte fler, jag tycker det är rätt så bra nu. Det är klart att för mig, som har många montéhästar, är det bara bra. Annars tycker jag nog att det är rätt lagom som det är.

"Viktigt att det blir professionellt"

Även ryttaren Stephanie J Werder överraskades positivt av nyheten. 
– Oj, vad kul, nästan så jag blir lite chockad. Den dagen måste man sikta på. Kul att möjligheten ges då lär fler ryttare få synas, säger Werder. 
Hur ser du på maxtaket gällande antal lopp man får rida?
– Det handlar om säkerheten,  det är en fysiskt krävande sport. Det är inte ens många som klarar av att rida fler än tre lopp. För egen del hade jag nog klarat åtta lopp om jag hade legat i ännu hårdare form nu än det jag gör för tilfället, jag tränar fem dagar i veckan. Finns inga genvägar, man får kämpa! Inom galoppen kan det ju ridas åtta lopp i rad, så det kunde ha fungerat i framtiden. Det här kan vara en väldigt bra uppmaning till ryttarna när chansen ges: ”Nu får vi träna!”
– Samtidigt så får man visa som ryttare att man är professionell och inte sätter upp sig på fler hästar än vad man klarar av. Det är viktigt att det blir professionellt. Jag tror att vi alla kan lära mycket av den här dagen. Det hade blivit mer lönande ekonomisk att få det till att snurra runt. Jag kommer att kavla upp armarna!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.