Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Bra omsättning på de stora spelen förra veckan"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Hans Lord Skarplöth. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Grannländerna stänger igen på grund av coronaviruset samtidigt som svenskt travsport fortsätter att arrangera tävlingar. Travronden bad ATG:s vd Hans Lord Skarplöth berätta om hur spelbolaget påverkas av situationen.

Publicerad:

Hur påverkas ATG:s organisation av coronaviruset? 
– Organisationen som sådan påverkas inte, men som på alla andra arbetsplatser och i hela samhället är det naturligt att det finns en viss oro över situationen. Vi följer förstås de riktlinjer som myndigheterna meddelar. Vi har haft möten med våra medarbetare och uppdaterar nu kontinuerligt vårt intranät med information och riktlinjer, så att alla ska känna sig väl informerade. Men mitt i allt detta märker jag också mycket glädje, pepp och kreativitet bland medarbetarna, vilket glädjer mig, svarar Hans Lord Skarplöth via mejl. 

Har ni sett någon förändring i omsättning?
– Det har gått lite för kort tid för att se tydliga trender. Men om man ser till de stora spelen kan vi konstatera att såväl V75 som V86 och GS75 hade bra omsättningar i förra veckan.

Hur påverkas era respektive delar av rådande situation? 
– Som läget är nu är det av naturliga skäl sportspelen som drabbas mest, eftersom antalet spelmöjligheter kraftigt begränsats av inställda tävlingar, ligor och matcher.

Hur har just travdelens omsättning påverkats den senaste veckan? 
– Det är alltid svårt att dra tydliga slutsatser, eftersom vi inte kan veta vad omsättningen skulle ha varit utan coronaviruset. Vi konstaterar att de stora spelen V75, V86 och GS75 går bra och såg ingen negativ effekt i spelet på hästar under förra veckan.

I nuläget är travet en av få idrotter med spel som är i gång. Hur ser ni på det? 
– Jag lider med alla förbund, klubbar, enskilda idrottare och fans som just nu inte har möjlighet att utöva eller följa sin sport eller sitt lag. Men vi är förstås tacksamma för att Svensk Travsport får möjlighet att arrangera sina planerade tävlingar och att vi kan erbjuda spel till dessa tävlingar. Tycker också att ST, banorna och de aktiva gjort ett bra jobb med att anpassa verksamheten och tagit myndigheternas direktiv på största allvar. Vi vet ju också att både travsporten och ATG har väldigt hängivna följare och kunder och vi tror att de uppskattar att ha kvar en källa till glädje och spänning som denna i sin vardag.

Vad skulle ett tävlingsstopp inom travet få för konsekvenser för er och även travsporten rent ekonomiskt i ett kortare och ett längre perspektiv? 
– Varje förlorad vecka vore dyrbar för ATG och därmed även för våra ägare trav- och galoppsporten och deras utövare. Men att spekulera i vad konsekvenserna blir vid ett längre uppehåll är inget jag vill ge mig in på i det här läget.

Kan ATG på något sätt dra nytta av att andra travnationer har tävlingsstopp, och i så fall vilka?  Och finns det någon snabb lösning för att eventuellt erbjuda spel till franska travspelare? 
– Vi vill verkligen inte ”dra nytta” av den svåra situationen andra travnationer befinner sig i. Men om våra partners i utlandet vill ha hjälp med att få fler möjligheter att spela till ATG så försöker vi hjälpa dem med detta. Det såg vi exempel på i lördags, när vi med kort varsel kunde hjälpa alla norska spelare att spela V75 till Halmstad, när alla norska travtävlingar plötsligt ställdes in. Och de norska spelarna kommer även fortsatt att kunna spela in i några av våra pooler, till exempel till V75 på Bergsåker på lördag. Nytt är att både Finland och Frankrike stoppade sina tävlingar i dag. Vi ser nu över hur vi kan anpassa ett fortsatt samarbete med de båda länderna.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.