Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Daniel Schützer frias – beslut i ansvarsnämnden

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

I april månad behandlade den dåvarande styrelseledamoten i Svensk Travsport, Daniel Schützer, sin häst Bobberys gaffelbandsskada med metoden bränning.
Fallet utreddes av Svensk Travsport som tog fallet till travets domstol.
Där har nu dom kommit: Daniel Schützer frias helt.

Publicerad:

Den 21 april 2019 behandlades Bobbery med bränning på baksidan av kotan av veterinär tillika ägare Daniel Schützer. Han valde att lägga ut bilder på sina sociala medier – något som fick snabb spridning och blev omdiskuterat.

Daniel Schützers agerande dömdes i Travronden ut av flertalet sakkunniga, däribland Svensk Travsports styrelseordförande Marjaana Alaviuhkola. Daniel Schützer var vid behandlingen ledamot i Svensk Travsports styrelse, en plats han lämnade till förfogande då han själv ansåg att hans förtroende var skadat.

Daniel Schützer polisanmäldes samt anmäldes till Ansvarsnämnden för Djurens Hälso- och Sjukvård för den aktuella behandlingen. 
Polisanmälan lades ner, men ärendet hos Ansvarsnämnden för Djurens Hälso- och Sjukvård är ännu inte färdigt.

Även Svensk Travsport startade en utredning, och man gick till sin egen domstol - Ansvarsnämnden – med en anmälan om olämplig behandling av häst. Dom har fallit, som friar Daniel Schützer.

I domen går att läsa: "Mot bakgrund av att behandlingsmetoden praktiserats bland flera veterinärer och att det inte vid behandlingstillfället funnits något förbud mot metoden vid behandling av gaffelbandsskador finner Ansvarsnämnden att Daniel Schützer inte har gjort sig skyldig till olämplig behandling av häst."
Förbud mot bränning av gaffelband fanns inte då behandlingen av Bobbery ägde rum, men infördes av Svensk Travsport från 1 juli 2019, drygt två månader efter Daniel Schützers behandling.

Beslutet i Ansvarsnämnden var enhälligt.

Svensk Travsports vice vd, Ulf Hörnberg, är relativt kortfattad kring beslutet.
– Det finns ingen anledning att gå in på detaljerna i domen. Jag kan varken säga bu eller bä kring huruvida vi ska överklaga fallet gällande Daniel Schützer, säger Hörnberg.

Svensk Travsport har 14 dagar på sig för eventuellt överklagande till Överdomstolen.
– Definitivt en väntad dom då det över huvud taget inte ens fanns ett förbud mot metoden vid det tillfället då den utfördes, säger Staffan Uvabeck som agerat ombud åt Daniel Schützer.

Travronden har sökt Daniel Schützer.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS