Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

De vill förgylla barnens lov

För många familjer är lov lycka. För andra är det skam, ångest och utanförskap. Den gruppen vill Åbytravet ta hand om tillsammans med verksamheten Barn till ensamma mammor.

Publicerad:

Som en del av Fryshuset har Barn till ensamma mammor sedan 2009 gjort sitt yttersta för att förgylla livet för just barn till ensamma mammor. Det handlar om familjer som lever under socioekonomisk utsatthet och det handlar om saker som kan tyckas självklart för gemene man. Självklarheter som gör stor skillnad för individer som riskerar att fastna i ett socialt utanförskap.

Det kan handla om utflykter och träffar, men det kan också handla om trav och hästar. Det hoppas både Sara Azzazi, nationellt ansvarig i Barn till ensamma mammor, och Cecilia Olsson, utbildningsansvarig på Åbytravet. Deras gemensamma dröm är att arrangera ett veckolångt dagsläger på Åbytravet till sommaren.
– I vår verksamhet träffar vi barn som berättar att de har ljugit för sina vänner när de kommit tillbaka från loven. Ofta är det så att man ska skriva en uppsats om vad man har gjort på loven, eller berätta för klassen om vad man har gjort. Många känner att det är så skambelagt att de ljuger för sina vänner och lärare om vad man har gjort, säger Sara Azzazi.
– En aktivitet kan vara att vi åker till Liseberg. Det är inte bara något att berätta om utan det stärker också bandet mellan mamma och barn. Barnen ser ju inte oss som står bakom, de får gå fritt med sina mammor och då blir det något som höjer mammas status – ett minne för livet både för barn och mammor.

"Hästen gör skillnad"

Åbytravet stöttar redan Barn till ensamma mammor och tidigare har banan tagit emot barn därifrån under en breddloppsdag. Nu hoppas Cecilia Olsson fler besök.
– Vi vill göra ett sommarlovsläger för barnen, ge ett bra sommarminne. När man kommer tillbaka till skolan och får frågan om vad man har gjort under sommaren, då vill vi kunna vara med och bidra till ett härligt minne, säger Olsson.
– Hästen är fantastisk, den gör något med människor och den gör skillnad. Stallmiljö är en fostrande miljö som för med sig många bra saker. Om vi kan ha läger i flera dagar får barnen chansen att lära känna varandra och hitta nya kompisar.

"Gråtit av tacksamhet"

Förhoppningen är att kunna ge ett tjugotal barn från Göteborgsområdet en sommar att minnas.
– Det är fantastiskt roligt att jobba i den här verksamheten. Vad vi än gör så blir det positivt egentligen.Vi vill vara en fristad och man ser verkligen att vi har lyckats med det. Det är glada miner och mammorna kan öppna upp sig för oss. Vi får höra att de känner sig trygga, att de kan släppa stressen och oron som de annars bär på, säger Malin Hagman, samordnare på Barn till ensamma mammor.

Tanken är att det ska serveras ordentlig frukost, lunch och middag under lägret då den ekonomiska utsattheten blir värre när skolan inte serverar måltider under loven.
– Något som har berört mig väldigt mycket var när vi fick höra att ”Ni är vår familj”. Det har också hänt att mammor har börjat gråta av tacksamhet, säger Sara Azzazi.

FAKTA

ATG Drömfond: Så röstar du

Var med och rösta fram till den 14 april. Två finalister får 25 000 kronor och en finalist får 100 000 kronor till sin verksamhet. Din röst är med och avgör!

Du kan rösta en gång per dag och projekt. Röstningen startar måndagen den 25 mars och du röstar på dromfond.se där du även kan sen en film om varje finalist. Folkets röster utgör sedan 50 procent av resultatet, övriga 50 står en jury för.

I juryn sitter Erik Adielsson, travkusk, Joakim Svensson, chefredaktör Travronden, Peter Forsberg, ambassadör ATG Drömfond och Maria Guggenberger, hållbarhetschef ATG.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.