Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Deltagare i kusk-VM misstänks ha fixat lopp

Foto: TR Bild
Nya Zeelands representant i kusk-VM misstänks för bland annat uppgjorda lopp. Foto: TR Bild

En av deltagarna i kusk-VM är misstänkt för att ha fixat lopp i sitt hemland. Högt uppsatta personer inom sporten väljer nu att ta avstånd från beslutet att skicka kusken till den prestigefyllda tävlingen.
– Alla personer är oskyldiga till dess motsatsen bevisats, men jag anser att det är fel att skicka en kusk som står inför rättvisan för så allvarlig anklagelse, säger New Zealand Harness Racings tidigare vd Edward Rennell till Travronden.

Publicerad:

Listan till kusk-VM blev offentlig under måndagen. Flera av världens främsta körsvenner kommer till Sverige i slutet av maj för att tampas i den prestigefyllda tävlingen.

Ett namn är mer kontroversiellt än de andra. Blair Orange, Nya Zeelands representant, är i sitt hemland misstänkt för delaktighet i uppgjorda lopp. Dessutom misstänks han i samband med detta för hantering av droger.

Det var efter ett lopp den 8 juni 2018 på banan Nelson som den nyzeeländska polisen fick misstankar mot bland andra Blair Orange. Då var Edward Rennell vd för New Zealand Harness Racing, NZHR.
– I det loppet förekom en del märkliga taktikval. När det kommer till anklagelserna mot personer i Operation Inca, så kan jag inte gå in närmare på personer, då namnen är sekretessbelagda av polisen i Nya Zeeland. Vad jag kan säga är att det är en omfattande polisutredning som pågått under längre tid, där flertalet aktiva är inblandade och också misstänkta, säger Edward Rennell.

"Vi var inte överens"

De aktiva som är inblandade i målet, som fått arbetsnamnet Operation Inca, är misstänkta för inblandning i uppgjorda lopp. Dessutom ska droger vara inblandade.

Operation Inca har varit omskriven i Nya Zeeland och Blair Oranges namn förekom i flertalet artiklar i september månad i samband med att polisen slog till mot flera stall. Då greps bland andra Blair Orange och togs in till förhör.

I de flesta artiklar som skrivits därefter har namnen på de misstänkta varit anonymiserade.
– Jag kan inte gå in på specifika namn, men jag kan säga att jag anser att det är fel att skicka en kusk som står inför rättvisan för en för sporten så allvarlig anklagelse. Det var jag också tydlig med när beslutet om vem som skulle få åka till Sverige diskuterades. Så vi som hade hand om frågan var inte överens. Med allt detta sagt så är alla personer oskyldiga till dess motsatsen bevisats, men risken att skicka en person som nu misstänks för att ha gjort upp lopp och hanterat droger, tycker jag är tillräcklig för att välja en annan person, säger Edward Rennell.

Att Rennell valde att avgå från sin post på New Zealand Harness Racing vid årsskiftet ska däremot inte ha någonting med fallet att göra. Heller inte med någon osämja kring att låta Blair Orange åka till Sverige för kuskmatchen.
– Nej, jag har jobbat på samma post väldigt länge, och kände att det var dags för något nytt.

"Vi är komfortabla med att skicka honom till Sverige"

En av dem som inte ser några problem med Blair Oranges deltagande i kusk-VM är New Zealand Harness Racings styrelseordförande Ken Spicer.
– Blair Orange vann championatet i fjol och leder just nu kuskligan även i år. Tidigare år har han varit hack i häl med Dexter Dunn, men sedan Dunn flyttade till USA har Blair Orange tagit över. Det är en otroligt duktig hästkarl och vi är komfortabla med att skicka honom till Sverige för kusk-VM, säger Spicer.

Förbundet har inte fått speciellt mycket information från polisen.
– Vi har berättat för kusken att om vi får nys om mer information som är negativ för hans medverkan, så kan vi komma att omvärdera vårt beslut. I det här läget måste man tänka på att man är oskyldig till rättvisa har skipats. Vi har inte fått all information, men av det vi har fått så ser det tunt ut. Han har förtjänat att åka och vi står fast vid våra principer om att den bästa är den som ska representera vårt land.

"Det vore hyckleri"

Enligt uppgifter till Travronden misstänks Blair Orange också för att ha delat ut droger till konkurrenter för att påverka dem i samband med de uppgjorda loppen.
– Vi vet om anklagelserna om drogerna, det handlar om så kallade party pills. Döms han som skyldig till det blir det ett bötesbelopp, men det är ingenting som påverkar hans körande, så det är vi inte så bekymrade över, säger Ken Spicer.

Spicer är tydlig med att Blair Orange är en kusk han har förtroende för.
– Han kör i alla våra stora lopp. Det vore hyckleri att låta honom göra det, men sedan inte låta honom köra kusk-VM. Om vi inte hade valt den kusk vi nu valt hade det inneburit stor kritik här hemma.

Stor kritik hemma – hur mycket har ni vägt in att ni skickar en kusk som faktiskt är misstänkt för ett för sporten allvarligt brott?
– Vi vill inte att kusk-VM, eller vår kusk, ska svartmålas på grund av de här anklagelserna. Vi är trygga med att vår kusk är en fantastisk hästkarl, en exceptionell person. Vi vill inte att hans meriter ska överskuggas av de här tråkigheterna. Han är en värdig deltagare. Stoppar man någon som är misstänkt från att delta eller låter man honom köra till dess rättvisan har skipats? Det är frågan.

"Ska köra häst åt mig om två timmar"

Travronden har sökt Blair Orange, som inte gått att nå. För Ken Spicer och NZHR har han däremot uttryckt sin oskuld.
– Han har sagt till oss att han inte gjort något fel, att han är oskyldig gällande anklagelserna. Vi känner honom, vi känner till anklagelserna. Med det i beräkning valde vi att låta honom åka. Det är trots allt så att han fortfarande är oskyldig, vilket jag värdesätter starkt. Faktum är att han ska köra en häst åt mig om två timmar, säger Spicer under intervjun med Travronden.

Utredningen gällande Operation Inca är omfattande och har pågått sedan april 2017. Fallet väntas tas upp i rätten i slutet av 2019 eller i början av 2020. Blair Orange blev enligt nyzeeländska medier avstängd från att medverka i travlopp under en helg i september i samband med att polisen höll förhör.

Fotnot: Travronden söker Blair Orange för en kommentar.

FAKTA

De kör i kusk-VM 2019

Rick Ebbinge, Nederländerna
Mika Forss, Finland
Rodney Gatt, Malta
Yannick Gingras, USA
Eirik Höitomt, Norge
Todd McCarthy, Australien
James McDonald, Kanada
Doug McNair, Kanada
Michael Nimczyk, Tyskland
Franck Nivard, Frankrike
Ulf Ohlsson, Sverige
Blair Orange, Nya Zeeland

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS