Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fernlund rörd efter segern

Foto: LEIF NORBERG/ALN
Foto: LEIF NORBERG/ALN

En seger åt arbetsgivaren, en finalplats och en dröm som plötsligt blev lite verkligare – då tog känslorna över för Patrik Fernlund.
– Det är väldigt speciellt, säger segerkusken.

Publicerad:

K.G. Bertmarks Minne är ett prestigefyllt lopp för kuskar med minst tio segrar på kontot och som samtidigt aldrig har haft A-licens. Till den kategorin hör Patrik Fernlund, som arbetar hos Jörgen Westholm och även i ATG Live. Under fredagen stod han som vinnare i ett av uttagningsloppen efter en övertygande uppvisning av Alorac Mathbell (e. Order By Fax). Ekipaget är därmed klart för finalen under Debysöndagen 3 september på Jägersro.
Redan under segerintervjun i Solvallas vinnarcirkel var Fernlund märkbart tagen. På stallbacken, en stund senare, berättade han varför.
– Jag har alltid drömt om att få vara med i K.G. Bertmarks Minne. Förra året fick jag vara det med K.A.Online utan att ha någon större vinstchans. Att få vara med nu igen och köra åt Jörgen är väldigt speciellt. Han är en god vän som har lärt mig allt, och jag får köra en häst som kan vinna också, säger Fernlund, som har en segerprocent på 26 i sulkyn i år.
Alorac Mathbells insats på Solvalla var femstjärnig. Via tredjespår hamnade han utvändigt om en duktig Carja och Jessica Sidbäck som körde 1.13,4 de första 1.500 meterna. Trots ledning vid utgången av slutsvängen fick Carja nöja sig med en andraplats bakom Alorac Mathbell, som även det innebär final.
– Vilken häst… Man får passa honom lite i svängarna, men efter sista svängen var det inga problem och han kopplade grepp redan 200 kvar.
Segertiden landade på 1.12,7a/2.140 meter, vilket också är nytt rekord.
– Man börjar alltid titta bland Jörgens, och även andra tränares hästar någon månad innan det här loppet. Det är alltid samma proposition. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle få chansen att köra den här hästen, men Jörgen tyckte det var ett lämpligt lopp.
Ni var storfavoriter inför loppet. Nervöst?
– Jag har kört nästan 200 lopp och jag har aldrig varit så nervös som i dag. Det kändes som att man inte hade något att vinna.
Det här var första gången som Fernlund körde hästen i lopp och faktum är att han bara hade suttit bakom Alorac Mathbell vid ett tillfälle tidigare. Han har dock haft koll på hästen hela karriären.
– Min sambo Jasmine (Ising) jobbade hos Jörgen tidigare och hon fick den här hästen som passhäst direkt när han kom. Så fort han började träna berättade hon att det är en extraordinär häst.
– Han är ju som sagt lite speciell och det var bra att få träffa honom så här en gång innan finalen. De andra får vara riktigt starta för att strå emot den här, tror jag.
Skulle en eventuell seger vara din största travtriumf hittills?
– Ja, det skulle vara magiskt.
Förstapriset i uttagningsloppet var 30.000 kronor. I finalen belönas vinnaren med 150.000 kronor.

I övrigt noterades att… 
… Timo Nurmos finskfödda treåring Builders Diamond tog fjärde segern i karriärens femte start.
… Jonny Stjernströms Ferrell vann hur enkelt som helst när han fick trava utan skor för första gången i karriären.
… Solvallas banunderlag fick nya hyllningar under fredagen.

Fredagens vinnare på Solvalla
Lopp 1: Builder’s Diamond (e. Adrian Chip) – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Lopp 2: Alorac Mathbell (e. Order By Fax) – Patrik Fernlund (Jörgen Westholm)
Lopp 3: Valour Kronos (e. Muscle Hill) – Erik Adielsson (Svante Båth)
Lopp 4: Electrical Storm (e. Make It Happen) – Ulf Ohlsson (Reijo Liljendahl)
Lopp 5: Jazza Håleryd (e. Scarlet Knight) – Ulf Ohlsson (Reijo Liljendahl)
Lopp 6: Canadian Rolls (e. Archduke Kemp) – Torbjörn Jansson (Arlid Eggen)
Lopp 7: Västerbo Pokerface (e. Timoko) – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Lopp 8: Ferrell (e. Triton Sund) – Torbjörn Jansson (Jonny Stjernström)
Lopp 9: Dorinda (e. Donato Hanover) – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
Lopp 10: Trito De Royal (e. Triton Sund) – Kim Moberg (Svante Båth)

Lira nästa gång: Udo bjöd på ett formstarkt intryck som fyra från dödens. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS