Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Finland fick ett nytt kungapar

Foto: Hanna Laakso/Suomen Hippos
Tähen Toivomus är ny kung i Finland. Foto: Hanna Laakso/Suomen Hippos

Vieskerin Virva och Tähen Toivomus – så heter det nya kungaparet i finsk travsport. Hela 28.560 åskådare fanns på plats när Kungstravet avslutades i Lahtis på söndagen.

Av: Timo Mahlamäki
Publicerad:

Först kördes loppet över 1.609 meter för ston och där tog Hannu Torvinen hand om ledningen Virin Camilla. Ekipaget vann enkelt på 1.22,1 och där bakom spurtade lördagssegraren Sävel-Taika in som fyra.

Precis som vid de flesta upplagorna avgjordes allt i det efterföljande loppet över lång distans. Där rundade Sanna Päivikes starka Vieskerin Virva (e. Viesker) samtliga och gick ifrån till en överlägsen seger för Mika Forss på 1.25,9 över 3.100 meter.

Hon fick totaltiden 9.24,4 över den sammanlagda sträckan på 6.809 meter och det räckte till att bli drottning. Sävel-Taika slutade tvåa, 0,7 sekunder bakom.
– Vieskerin Virva sprang barfota runt, det hjälper mycket på lång distans. Hon var laddad för det loppet och jag hade en bra feeling, sade 
Forss som tog sin första drottingtitel. 

Han har tidigare vunnit kungatävlingen med Vitter.

"Den viktigaste hästen i min karriär"

Välkyn Tuisku (e. Tuisku-Topi) tog spets i hingstarnas sprinterlopp. Han vann sedan säkert på 1.20,7 för Kimmo Taipale. Caijus följde till andraplatsen före bra spurtande Tähen Toivomus som vann lördagens lopp över medeldistans.

Tähen Toivomus och Henri Bollström kom sedan till ledningen i loppet över 3.100 meter. Ekipaget fick jogga andra varvet i 1.31-fart och det fällde avgörande. 

Tähen Toivomus avslutade sista 500 meterna efter 1.19 och gled undan till en enkel seger. Bollström visste att Välkyn Tuisku följde bakom, men avståndet var tillräckligt stort i mål.

Med en totaltid på 9.32,6 över 6.809 meter tog Tähen Toivomus hand om kungatiteln. Välkyn Tuisku var 1,1 sekund efter i sammandraget.
– Jag har vunnit med Kriteriet och Suur-Hollola och med Tähen Toivomus och Kungatävlingen. Han är den absolut viktigaste hästen i min karriär, sade Bollström som tog sin tusende seger i våras.

Seinäjoki nästa arrangör

I de varmblodiga stonas Best Lady var Markku Nieminens Willow Pride (e. Love You) bäst. Mika Forss körde henne till ledningen där Willow Pride sedan drog hårt i ett jämnt tempo och vann säkert på 1.12,8 över 2.140 meter.

Nästa sommar körs Kungstravet i Österbotten. Seinäjokis travbana arrangerar tävlingarna som körs den 31 juli till 2 augusti – tre dagars travfest.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Timo Mahlamäki

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS