Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Första kusksegern sedan -91: ”Riktigt, riktigt roligt”

Foto: OLA WESTERBERG/ALN
Jerker Bjurman tog första segern sedan 1991 tillsammans med Marre R.F. Foto: OLA WESTERBERG/ALN

Jerker Bjurman hade inte vunnit lopp sedan han var 19 år gammal – men under söndagen var det dags för en ny kuskseger för 44-åringen.

Publicerad:

Skellefteåtränaren satt i sulkyn bakom sin debuterande treåring Marre R.F. (e. Moe Svarten) i det första loppet på Skellefteå under söndagen. Efter ett lopp i ledningen kunde Jerker Bjurman njuta av sin första kuskseger sedan 1991 med konkurrenterna på behörigt avstånd. 
– Det här var riktigt, riktigt roligt. Det var inte det roligaste jag har varit med om i livet, men man har ändå gått och väntat i 26 år. Jag brukar alltid köra mina hästar i deras första starter för att det inte ska gå snabbare än vad de klarar av. Den här gången tänkte jag att om jag ligger tvåa så kör jag för det. Jag har ju en häst som heter Katla Kiro, den var jag tvåa med när den började tävla, säger Bjurman till Travronden. 
Bakom den långa segertorkan gömmer sig bara en handfull starter per år och dagens seger var också årsdebut i sulkyn för Bjurman själv – som efter att ha radat upp tre snabba segrar 1991 försvann från radarn. 
– Ja, jag ryckte in i lumpen. När jag kom ut blev det en liten period hos Stig H, sedan Tyskland och Italien. Jag brukar berätta att jag körde lärlingslopp mot Jori Turja, sedan tog vi olika vägar. 
Nu verkar dock Bjurman vara på väg tillbaka till slut. Vid årsskiftet hämtade han ut sin A-licens och han ser nu fram emot att lägga mer tid på travet igen. Efter att ha utbildat sig till kiropraktor och vigt stor del av tiden till yrket har han nu börjat omfördela tiden.
– Det kanske är några år bort fortfarande, men det blir mer och mer häst. Jag har ett par hästar på väg in och jag bygger långsamt för framtiden. Tanken är att jag ska ha fint material på sikt. Om fem år är jag sannolikt inte något annat än travtränare, men som det ser ut just nu så viger jag tre dagar i veckan åt att vara kiropraktor och all övrig tid går till trav. 
Vilken häst vann du med -91?
– Trond! Han var en valack efter Ministegg. 

Artikeln är uppdaterad. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS