Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Glädjetårar: "Vore tjänstefel att starta honom igen"

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild, Lars Jakobsson/TR Bild
Jasmine Ising och Fred Cobra tillsammans med Patrik Fernlund vid en av hans 19 segrar. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild, Lars Jakobsson/TR Bild

Beslutet togs redan när Patrik Fernlund gjorde segergest.
Fred Cobra fick avsluta tävlingskarriären på topp – som tolvåring i den 117:e starten!
– Jag blev kär i Fred Cobra direkt när jag såg honom första gången och den resan vi haft med honom i många år har varit fantastisk, säger Jasmine Ising.

Publicerad:

Paret Jasmine Ising och Patrik Fernlund managerar en spännande rörelse för dagen, ett drygt dussin välstammade unghästar står till parets förfogande. I helgen handlade det dock inte om unghästar – utan om gamlingen Fred Cobra.

"Brukar vara sansad, men..."

Tolvåringen skrällvann ett stayerlopp på Eskilstuna och Patrik Fernlund, som tillsammans med sambon, tävlat med Fred Cobra de senaste sex åren kunde inte hålla tillbaka känslorna.
– Jag brukar vara sansad men det blev…ja, mycket på samma gång. Att passera linjen som chockartad etta var väldigt känslosamt.
Anledningen var bestämd sedan innan.
– Egentligen har vi sagt det i flera år: Det vore häftigt om han kunde vinna lopp som tolvåring och gå i pension då, säger Jasmine.

"Gjort så mycket för oss"

Då nya åldersregler precis trätt i kraft hade inte pension varit nödvändig för Fred Cobra vid årsskiftet.
– Nej, men den höjda åldersgränsen är ingenting för oss eller Fred, han börjar bli lite sliten och har gjort så mycket för oss. Vi vill lägga fokus på unghästarna, säger Patrik.

Segern i fredags var värd 40 000 kronor – mer pengar än så har han aldrig sprungit in i ett och samma lopp.

"En familjemedlem"

– Dessutom hederstäcke! Så det var verkligen vältajmat att vinna det loppet. Han har inte riktigt räckt till på V75 eller vunnit fem lopp i rad men han har varit en mycket rolig amatörhäst och en familjemedlem, säger Patrik som menar att Jasmines arbete med honom har gjort att han kommit tillbaka löpglad till banan trots sjukdomar och ålder.
– Det är många gånger man trott att det varit slut…

Startade i Harpers

– Jag har bara träffat en annan häst som älskar att tävla lika mycket som han gör och det är Odin Tabac, säger Jasmine.
Ditt främsta minne med honom?
– Det är så mycket! Hela resan…men att defilera framför Elitloppspubliken då han var med i Harper Hanovers lopp sticker ut.

Lugnar unghästarna på gården

Tolvåringen har tävlat färdigt och agerar nu ”förskolelärare” åt yngre förmågor på gården.

– Vi har släppt ut honom i en hage där ett gäng småhingstar varit lite stökiga tidigare, men han tycks ha en lugnande effekt på dem, säger Patrik.
Ibland har det "kliat i fingrarna" och pensionerade hästar har gjort comeback, vad talar för att ni håller fast vid beslutet?
– Att vi vill minnas hans sista start på det sättet vi nu fått göra. Att starta honom igen vore tjänstefel när vi nu gjort en grej av det här.

Spännande framtid

Nya rörelsen med ägaren Leif Bengtsson – salladsföretaget Picadelis grundare – i ryggen startade igång på allvar i början av året.
– Det är full fart på dagarna och väldigt roligt att få jobba med så många fina unghästar, säger Jasmine.

När får vi se någon av dem på tävlingsbanan?
– Den första treåringen, Borups Tornado, hoppas jag kan komma ut i början av sommaren.

FAKTA

Fred Cobra

Gjorde 117 starter och vann 19 av dem. Sprang rekordet 1.12,1ak och tjänade 874 700 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS