Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Kan hända redan 2017"

Foto: STALLTZ.SE
Foto: STALLTZ.SE

Travsporten kan ta efter SHL och skapa ett så kallat war room – ett rum där ett fåtal domare granskar situationer i travlopp för en så jämn bedömning som möjligt.

Publicerad:

– Vi kollar på det hela tiden och om det beslutas om ett war room kan det nog hända saker redan 2017, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.
För tre år sedan ändrade Svenska Hockeyligan (SHL) förutsättningarna för att videogranska händelser under matcher. 
Tidigare var måldomare stationerade i ishallar runt om i landet – numera sitter en arbetsgrupp i situationsrummet i Stockholm och granskar knepiga situationer.
 
Har bättre möjligheter
Ämnet har tidigare varit uppe för diskussion i travsporten och nu är det hetare än tidigare. 
På ST:s styrelsemöten under ­hösten har frågan åter kommit på tal.
– Det som finns nu är betydligt bättre möjligheter till att leverera bilderna till Stockholm genom fiberanslutningarna på travbanorna. Dessutom är vi på gång att installera nya domarkameror på ett gäng banor. Då får vi bättre bildkvalitet vilket också är en förutsättning för att det här ska vara genomförbart, säger generalsekreterare Johan Lindberg.
Hur nära i tiden är det här?
– Vi får se, vi kollar på det hela tiden. Det kan nog hända saker redan under 2017. Jag skulle säga ett till tre år bort om beslutet blir så att vi väljer att satsa på det.
Hur fungerar en eventuell rekryteringsprocess av domare till war room?
– Det får vi se då, där är vi inte än. Sen är det viktigt att säga att ett war room inte kommer ersätta alla domare på banorna, det kommer att vara ett komplement.
Något som alltså innebär en ekonomisk satsning från er sida?
– Ja, det är konsekvensen om beslutet blir ett ja.
Svensk Travsports domarbas Staffan Falk välkomnar en eventuell satsning på ett situationsrum.
– Jag ser positivt på allt som kan göra att vi kan få jämnare bedömningar, vilket det blir om det är färre som dömer. 
Tycker du att ni har problem med ojämn bedömning?
– Nej, jag tycker det blir bättre och bättre undan för undan. Det är fler banor som tar in hjälp från andra banor. Det är färre antal personer som dömer mer vilket gör att bedömningarna blir jämnare. Helt jämn bedömning går inte att få, då måste man ha en människa som sköter allt och det går förstås inte.

”Finns inget negativt”
Inom hockeyn har införandet av ett situationsrum fått ett positivt mottagande.
– Ja, övervägande positivt, absolut. Det finns egentligen inget negativt alls att säga om det. Något som varit en utmaning har varit att pedagogiskt förklara vissa beslut så situationsrummet har tillgång till bilder som kan vara svåra att bildsätta för publik och liknande, säger Johan Hemlin, sportchef för SHL.
Före detta domaren – på is – Christer Lärking är ansvarig för situationsrummet.
– Vår totala personalstyrka är omkring åtta personer. Är det många matcher samtidigt jobbar fyra personer i rummet. 
Lärking som är en sporadisk konsument av trav-tv välkomnar ett liknande upplägg inom trav­sporten.
– Varför inte? Det tror jag på, jag tror att det skulle bli en rättvisare bedömning. Trav-tv har kommit väldigt långt med grafik och den typen av saker i sändningarna. Med den nya grafiken är det lättförståeligt och det här känns som ett naturligt steg att ta.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.