Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Momsen förändras

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Mats Noberg. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Från och med i dag förändras momsen på prispengarna.
Skatteverket har nu klargjort hur domen i Högsta förvaltningsdomstolen ska tillämpas.
– Fortfarande finns orosmoln, säger styrelseledamoten i Svensk Travsport Mats Norberg.

Publicerad:

I december skrev Travronden om domen i Högsta förvaltningsdomstolen som menade att det är moms på femhundralappen av prispengarna som man är garanterad, men inte på övriga prispengar.
Det vill säga: 10 000 kronor i prispengar innebär 10 125 kronor varav 125 kronor är momsen på 500 kronor (25 procent).

Inväntat praxis

I det läget var domen klar – men inte Skatteverkets syn på saken. Nu är även det klart och det blir så som Mats Norberg spekulerade i .
– Vi har inväntat en tillämpningspraxis av Skatteverket, det är vad som är nytt och att det gäller från och med i dag. Själva domen från Högsta förvaltningsdomstolen är densamma som tidigare.

Momspliktig eller inte?

Är inte det här negativt för hästägaren?

– Beror på vad man jämför med, i de bästa av världar skulle vi gärna fått det prövat och att det hade varit som före Baštová-domen, att alla prispengar har varit momspliktiga. Fortfarande finns orosmoln, hur man ska bedöma vad som är en beskattningsbar person och inte. För att vara momspliktig måste man ha en verksamhet, att man sysslar med något stadigvarande. Sälja kakor till grannen en gång innebär inte att man är momspliktig.

Men hästägarna får inte moms på sina prispengar…? 10 000 blir 10 125 kronor i stället för 12 500 kronor.

– Så är det, men det är bara 10 000 kronor som är intäkten in i omsättningen, momsen transporteras ju vidare och redovisas till Skatteverket.

Här kan du läsa domen i Högsta förvaltningsdomstolen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS