Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Paralympiatravet blir av

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Disco Volante vann den första uttagningen till Paralympiatravet. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Åbytravet och Svensk Travsport har gemensamt kommit fram till att köra Paralympiatravet på utsatt datum, men det blir med flera ändringar.

Publicerad:

Åbytravets storlopp Paralympiatravet kommer att köras den 25 april. Det har Åbytravet och Svensk Travsport gemensamt tagit ett beslut kring. Men loppet kommer att köras utan publik och förstapriset kommer att reduceras till en miljon kronor. Det rapporteras via Svensk Travsports hemsida.
– Det känns annorlunda men också bra att kunna arrangera Paralympiatravet i dessa tider. Vi får göra det bästa av den verklighet vi lever i nu. Vi är stolta över att Paralympiatravet blir av, om än i begränsad tappning, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

Tidigare var namnet på loppet Olympiatravet. I fjol belönades vinnaren med 1,5 miljoner kronor.
– Det blir en tuff ekonomisk smäll för oss att tappa alla publikintäkter. Samtliga restauranggäster och sponsorarrangemang bokas av. Därför måste vi också anpassa prispengarna i huvudloppet efter nya ekonomiska förutsättningar. Förstapriset sänks från en och en halv miljon till en miljon. Det är fortfarande en väldigt hög prissumma, men inte lika hög som den varit tidigare år, säger Pedersen.

Sänkningen innebär att det totalt delas ut 1.965.000 kronor i år vilket är 815.000 kronor mindre än i fjol. Nytt för i år är också att det delas ut ett sjundepris.

Det sportsliga upplägget i Paralympiatravet är att vinnarna från deltävlingarna på Solvalla 28 mars, Jägersro 4 april, Romme 12 april och Umåker 18 april tar en finalplats. Fjolårsvinnaren Propulsion har en friplats. Övriga fem platser tas ut via wildcard.
– Det troliga är att startfältet blir övervägande svenskt i år, även om det i praktiken kanske kan bli aktuellt med utländska hästar också. Det är svårt att idag veta vilka resebegränsningar som gäller om tre veckor. De svensktränade wildcard vi plockar in i loppet blir sådana hästar som startat i uttagningsloppen. Jag ser fram emot en spännande och högklassig final, trots de annorlunda förutsättningarna, säger Pedersen.

ATG:s hållbarhetschef Maria Guggenberger:
– Det här är ett självklart beslut i ljuset av den situation som samhället befinner sig i just nu. Vi och parasporten ser fram emot att få vara på plats under Paralympiatravet nästa år, numera ett paralympiskt år då sommarspelen i Tokyo flyttats fram till 2021.

Loppet avgörs över 2140 meter autostart.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS