Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Sällan jag fällt en tår"

Foto: Micke Gustafsson/TR Bild
Jan Norberg har kört sitt sista lopp. Foto: Micke Gustafsson/TR Bild

Efter en lång och framgångsrik kuskkarriär har Jan Norberg valt att sluta. Efter två svåra olyckor under 2018 har 73-åringen tagit beslutet.
– Jag tycker att det här är rätt väg för mig, säger han.

Publicerad:

2.436 kusksegrar och 41 banchampionat. Umåkers Jan Norberg har haft en framgångsrik karriär som kusk, men efter att ha varit med i två allvarliga olyckor under fjolåret har Norberg kört sitt sista lopp. I mars föll han ur sulkyn med frakturer i bäckenet och handen som följd och i november bröt Norberg lårbenshalsen under ett träningsjobb.
– Jag fick sådana smällar under fjolåret så att jag känner att jag inte kan fortsätta köra lopp. Jag vill inte ha ont och känna mig halvt halt när jag ska kränga mig upp i sulkyn. Då finns inte glädjen där och jag måste ha glädje för att kunna göra ett bra jobb i sulkyn, äger Jan Norberg och utvecklar.

– Travet har alltid varit fantastiskt, men jag tycker att det här är rätt väg för mig. Ska jag vara med i loppen vill jag känna mig alert och kunna prestera. Det är ingen lek att vara kusk och jag vill kunna vara med och vinna om jag ska ställa upp. Jag vill inte vara med bara för att.

Hur mår du för dagen?
– Det är inga som helst problem. Det går åt rätt håll. Nu går jag hemma utan stöd, men rör jag mig ute tar jag hjälp av en krycka. Det har gått bra från rullator, till två kryckor, till en krycka. Jag har den mest som en säkerhet utomhus nu för att inte ramla. På torsdag ska jag in och göra en ny röntgen. Förra gången såg allt väldigt bra ut och jag hoppas att det ska vara lika bra nu, säger Jan Norberg.

För ett par år sedan valde Jan Norberg att avsluta sin tränarkarriär. Den sista registrerade starten som tränare var 29 december 2014, men han kommer fortsättningsvis att vara involverad i travet.
– Den gången gick jag och våndades i två, tre månader. När jag väl tagit beslutet har jag inte ångrat mig någon gång och det tror jag inte att jag kommer att göra den här gången heller. Jag tycker att det inte är något att hymla om. Nu vet alla att jag inte kommer att göra några fler lopp, men travet kommer jag aldrig att lämna. Det har varit mitt liv och gett mig fruktansvärt mycket. Jag kommer att försöka ge tillbaka till travet så länge det bara går.

Bland alla framgångar, vad minns du bäst?
– Jag är nöjd med min karriär. Det finns fruktansvärt mycket att blicka tillbaka på med nästan 2 500 segrar som kusk. Visst sticker kriterie- och derbysegrarna ut, men känslomässigt är det när jag fick vinna med Nahar.

Loppet som Jan Norberg syftar på kördes på Umåker 25 november 2017.
– Det är sällan som jag fällt en tår i vinnarcirkeln efter lopp, men den gången gjorde jag det. Det är något man inte rår för. Jag tycker om den hästen något fruktansvärt mycket. Segern i sig stack inte ut på något sätt med 25 000 kronor i förstapris, men hästen var speciell. Många har trott att Nahar var en hårding genom hela karriären, men så var det inte riktigt. Han var lite ängslig och man behövde hela tiden hålla det på hans nivå. Störde man honom blev han för spänd. Han fastnade i mitt hjärta på något sätt. Jag har gjort segergest två gånger i mitt liv. Först när jag vann derbyt med Troll Kevin och så vid den här segern med Nahar. Det kom bara helt spontant från mig.

Efter att beslutet blev känt att Jan Norberg slutar som kusk har flera stora profiler ställt sig i hyllningskören.
– Det är fantastiskt. Det är alltid roligt att bli uppskattad. Som vid första smällen förra året fick jag fin stöttning av Robert Bergh. Omgivningen betyder fruktansvärt mycket för att du ska må bra i det läget och Robert bad mig höra av mig när jag var körklar igen och han satte direkt upp mig på tre hästar i Skellefteå. Det slutade med att jag vann det första och Robert var en bidragande orsak till att jag blev frisk fort den gången. Så som Robert varit mot mig genom åren är helt otroligt. Vilka hästar jag fått köra. Verkligen inga dussinvaror utan det är A-laget. Det är jag glad över. Han är verkligen en sann vän.

Jan Norbergs kuskchampionat har tagits på följande banor: tolv på Lyckseletravet, åtta på Solänget, sex vardera på Umåker och i Hoting, fem på Dannero samt fyra i Skellefteå.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS