Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST förbjuder bränning

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Under onsdagen kom Svensk Travsport ut med ny karens- och förbudslista som börjar gälla inom travsporten från juli.
Största förändringen? Man förbjuder bränning.

Publicerad:

Vid NEMAC:s (Nordic Equine Medication and Antidoping Committee) sammanträde i april månad beslutades om en del förändringar av karenstider för tävling med hästar. Besluten som börjar gälla från första juli, innefattar en rad saker. Bland annat förlängs karenstiden från 96 timmar till 144 timmar för läkemedel med substansen Xylazin.

Den mest anmärkningsvärda förändringen är att man utökar förbudet att påverka cirkulationen i huden och underliggande vävnad om det orsakar obehag, smärta eller hudskador hos hästen. Numera gäller det inte bara blister, utan även bränning och frysbränning. Metoden bränning blev uppmärksammad sedan veterinär och tillika dåvarande styrelseledamot i Svensk Travsport Daniel Schützer behandlat sin häst Bobberys gaffelbandsskada med punktbränning tidigare i år.

Undantaget för förbudet av bränning, det är behandlingar för överben och så kallad harhas/harspatt. Utförandet ska ske av behörig djurhälsopersonal.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS