Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenska domen mot Fabrice Souloy är här

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Svensk Travsports ansvarsnämnd dömer den franske tränaren Fabrice Souloy för "hög grad av oaktsamhet" - till licensindragning, totalt tillträdesförbud i ett år och böter på en miljon kronor.

Publicerad:

Beslutet gäller hästen Un Mec d'Heripre som testade positivt för kobolt efter starten på Solvalla den 29 maj 2016, då hästen vann i Elitloppsförsök och sedan slutade trea i Elitloppsfinalen.

Enligt domen handlar det om "hög grad av oaktsamhet" från Fabrice Souloys sida - och att det inte går att döma honom för uppsåtligt brott, då gränsvärdena för kobolt publicerats på Svensk Travsports hemsida så sent som den 26 maj 2016. I domen står att läsa:

Det är inte visat att koboltklorid eller koboltsalt är tillfört efter detta datum. När Un Mec d’Heripre tillfördes preparatet fanns det således inte något gränsvärde angett och det har inte i utredningen åberopats någon som helst bevisning för att kobolt var förbjudet innan dess i Sverige. Inte heller har frågan behandlats under förhandlingen. Fabrice Soulouy kan mot bakgrund härav inte dömas för ett uppsåtligt brott. [...] Genom att starta Un Mec d’Heripre utan att förvissa sig om vilka regler som gäller är att anse som ett i hög grad oaktsamt beteende. Detta, i kombination med att det saknas anledning att injicera tungmetaller i form av kobolt till häst, utgör sådana försvårande omständigheter att något annat än maxstraffet för oaktsamhetsbrott inte kan komma i fråga. 

"Inte alls nöjda"
Domen kan överklagas av båda parter till överdomstolen, något Svensk Travsport verkar inställda på att göra.
– Vi är inte alls nöjda med ansvarsnämndens beslut och jag utgår från att vi kommer att överklaga, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport och fortsätter:
– De verkar överhuvudtaget inte ha tagit till sig det faktum att HIF-1-stabiliserare, vilket kobolt är, funnits på listan av förbjudna preparat sedan 2014. Att sedan ett gränsvärde kom först 2016, är en helt annan sak. ST bedömer det som att domskommittén kommit fram till en betydligt bättre slutsats och allting tyder på att vi kommer att ta detta vidare.
Ta detta vidare säger du. Vad spelar det för roll vad ansvarsnämndens beslut säger, när både Svensk Travsport och Det Norske Travselskap gått ut och sagt att det hårdaste straffet är det som kommer gälla?
– Visst är det så att det hårdaste straffet kommer gälla, men samtidigt är det viktigt för framtiden att vi får fram en dom som vi kan acceptera. Det handlar om djurskydd, spelsäkerhet och att tävla på lika villkor.

Nyligen dömdes Fabrice Souloy av den norska domskommittén till licensindragning och totalt tillträdesförbud i 15 år samt 500.000 norska kronor i böter. Detta efter positiva kobolttester på hästarna Your Highness, Un Mec d'Heripre och Lionel samt Timone Ek i samband med att dessa fyra tävlade på Bjerke, Norge, den 12 maj 2016. Your Highness, Un Mec d'Heripre och Lionel slutade då etta, trea och sexa i Oslo Grand Prix samtidigt som Timone Ek vann Bjerkebanens Europamatch samma dag.

Den norska domen gäller även i Sverige.

Travronden har sökt Fabrice Souloy, både när det gäller kommentar kring domskommittén och ansvarsnämndens beslut, men även kring den kritik han fick från Your Highness ägare Oskar Eidsaa i tisdagens nummer av Travronden. Han har däremot avböjt att kommentera det hela.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS