Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tar han sista chansen?

Foto: MIA TÖRNBERG, TRAVRONDEN
Makethemark får en sista chans till en storloppsseger som unghäst. Foto: MIA TÖRNBERG, TRAVRONDEN

Det är sista chansen till en storseger som fyraåring. Björn Goop kör Petri Salmelas Makethemark i grupp I-löpningen Criterium Continental på julafton.

Publicerad:

Makethemark (e. Maharajah) är hästen som under hela karriären slagits i den absoluta årgångstoppen, men fortfarande inte fått ta den där riktigt stora segern. Förra året var han bland annat både tvåa och trea i E3-finaler och hittills i år är andraplatsen från Breeders Crown-finalen det bästa. Hästen har helt enkelt haft stolpe ut, men kanske kan detta vända på självaste julafton? Då planerar nämligen Petri Salmela att plocka ut sin stjärna i fyraåringsloppet Criterium Continental, där till och med en Prix d'Amérique-plats finns i potten!
– Men det är inget vi funderar på alls, utan det är detta lopp som gäller. Sedan åker vi hem och gör bokslut för året för att därefter ge hästen en avkopplande månad, berättar Petri, som aldrig tidigare haft häst i just det här loppet.

Det handlar om 2100 meter med bilstart och 240.000 euro i samlad prissumma. Förra året vann Jerry Riordans Treasure Kronos, som sedan också startade i Prix d'Amérique för Christoffer Eriksson (oplacerad).
– Makethemark har varit med i alla de stora loppen i Sverige utom Derbyt (anmälningsmiss), men vi har inte haft rätta flytet. Feelingen är att hästen ska passa på Vincennes, men det är omöjligt att veta helt säkert förrän man provat. Det här blir ett test för både mig, hästen och hela teamet, fortsätter Petri, som haft Criterium Continental i tankarna de senaste tre veckorna.
– Jag tyckte Makethemark visade minst lika fin form senast i Solvalla Grand Prix och allt var också bra när han kollades upp efteråt. Så då började vi sikta mot Paris.

När åker hästen?
– Natten mot torsdag från Stockholm och sedan väntar stopp i Malmö och Tyskland. Det blir en egen liten transport och hela familjen får nu fira jul i Frankrike.

I kväll beger sig Ulf Ohlsson på semester till Thailand, så Petri blir tvingad att byta kusk.
– Björn Goop är klar. Det känns tryggt med Björn eftersom han kör så många lopp på Vincennes och klarar sig väldigt bra där.

Derbyvinnaren Cyber Lane och Diamanten har gjort bokslut för säsongen. Men det är ytterligare några svenskbekanta hästar med i anmälningslistan till Criterium Continental, nämligen Rajesh Face (Lutfi Kolgjini), Inga In Heaven (Fredrik Wallin) och Zahara Goj. Bland motståndarna märks bland andra Django Riff, Dreammoko, Dijon och Urlo dei Venti. Startlistan blir klar den 22 december.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.