Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travare fick avlivas – misstänks blivit skrämd av varg

Foto: MONTAGE/PIXABAY/MARIA HOLMÉN
Bilderna har ingenting med aktuella händelsen att göra. Foto: MONTAGE/PIXABAY/MARIA HOLMÉN

Under nyårshelgen rymde flertalet hästar från sin hage i Arbrå.
En häst hade ramlat och skadade sig så allvarligt att man var tvungna till avlivning.
Anledningen? Varg misstänks ha skrämt upp hästarna.

Publicerad:

Under söndagsmorgonen fick flertalet hästägare i Arbrå samtal om att hästar var på rymmen. En av hästägarna, Linnea Lahenkorva, kastade sig i bilen, för att försöka få ordning på situationen. När man närmade sig hästarna möttes de av stressade och panikslagna djur, varav en av hästarna, 18-åriga stoet Elaine Accent ramlat och brytit benet så illa att hon tvingades avlivas.

– Vi fick samtal vid niotiden att hästar var på rymmen, så jag brände mot hagarna i ilfart och fick syn på hästarna vid en åker, som tur var hade de inte rört sig uppåt riksvägen i alla fall. De var totalt panikslagna, de svettades otroligt mycket, vilket inte är ett vanligt beteende. En av hästarna låg ner på marken och när vi undersökte henne märkte vi att hon brutit bakbenet ovanför hasen. Hon led något fruktansvärt och det fanns ingenting annat att göra än att ringa på nödslakt. Det är otroligt tråkigt för hästen var verkligen ägarnas ögonsten, säger Linnea Lahenkorva.

Fann spår

I väntan på att auktoriserad person skulle komma för att avliva stoet, valde man att se sig om för att få en aning om vad som föranlett paniken hos hästarna.
– Då fick vi syn på spår vid hagen, spår som såg ut som hundspår. Men vi har inga hundar som springer i det området... Under kvällen sen så tog jag en större runda och hittade spår från två-tre vargar, cirka fyra-fem meter utanför staketet. De hade visserligen inte varit i hagen, men för hästarna är det tillräckligt med synen och doften av varg, för att de ska bli uppjagade, säger Lahenkorva och fortsätter:

– Vi har ett vargrevir här, men det har gått från att vara fem-sex individer till att nu vara uppe i 14 stycken. Det känns inte bra. Min nordsvensk var spänd resten av dagen till följd av det här.

"Frågan är ju varför ingenting görs?"

I området finns mängder av häst. Förutom Linnea Lahenkorvas travarduo Googla och Elda Tabac, samt numera döda Elaine Accent som ägdes av grannar till Lahenkorva, håller Nytorps Hästgymnasium och proffstränaren Zandra Vidén till i närheten. Fågelvägen är det inte heller långt till amatörtränaren Simon Wall. Zandra Vidén ser ett bekymmer med varg i området.
– Under dagarna är man inte orolig, men tidiga mornar och när solen går ner och det blir mörkt, då känns det lite olustigt. Det börjar bli lite för många vargar i området för att man ska känna sig helt bekväm. Frågan är ju varför ingenting görs? Är det verkligen okej med ett så pass stort vargbestånd i ett tätbebyggt område med mängder av häst? Politiker sitter och bestämmer i Stockholm där det inte finns en tillstymmelse till varg och björn, men hur roligt vore det om det skulle dyka upp? Nu var det för min del rena turen att det inte hände något med mina hästar den här gången, men med det här vargbeståndet så finns det inget som säger att det här var sista gången. Nej, sådant här är inte roligt och jag lider med ägaren till stoet som tvingades avlivas, säger Vidén.

Till Hela Hälsingland, som var först ut med att rapportera om nyheten, kommenterar länsstyrelsen det hela.
– Vi har varit på plats och konstaterat att det är uttöade vargspår cirka sex meter från hagen, säger Sone Persson och fortsätter:

– I dag dyker vargar upp lite här och där, så exakt vilka vargar det är kan vi inte veta. Vi vet att ett revir går alldeles ovanför och att det rör sig mycket varg i det här området.

Elaine Accent gjorde sex starter i karriären, slutade tvåa två gånger, och tjänade 21.000 kronor. Hästen ägdes av Anders och Agnetha Hallén.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.