Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travbanechefen efter missen: "Tekniken har fungerat"

Foto: Leif Norberg/ALN
Jan Quicklund. Foto: Leif Norberg/ALN

Flera ekipage missade omstartssignalen på Östersundstravet och körde nästan 800 meter. Nu ger travbanechefen Jan Quicklund sin syn på den märkliga incidenten.

Publicerad:

Travbanechefen hade gjort en egen felsökning när han svarar i sin telefon. Situationen som uppstod i lopp sju på hans bana var av det mer ovanligare slaget. När omstartssignalen ljöd släppte bilen fältet och flera inblandade ekipage gick iväg i tron om att loppet var igång och tävlade därför vidare i drygt 800 meter. 
– Man har uppfattat omstart sent, då går startbilsvingarna in per automatik och lampan lyser för omstart. Det är något som huvuddelen uppfattar men inte de som gick iväg det är ju uppenbart. Jag har pratat med de som sköter tekniken och även med funktionärer. Ljudet ska ha fungerat och det har inte varit något tekniskt problem. Folk har hört omstartsignalen på stallbacken bland annat, säger Quicklund.

Det finns kuskar som inte hörde någonting.
– Det kan jag inte säga emot. Jag kan bara säga det som teknikerna har sagt till mig.

"Övriga kuskarna hörde det"

Teknikern i fråga heter Thomas Heijl och han var själv med och installerade det nya ljudsystemet i februari förra året. Han är förvånad över att kuskarna inte uppfattade omstartssignalen.
– Det är lite obegripligt. Jag har gått runt och hört med annat folk som har hört och de övriga kuskarna hörde det. Är det någon som inte har hört då får man ändå ta det i beaktning, säger Thomas Heijl och fortsätter: 
– Loppet kördes ju över lång distans och startbilen brukar inte släppa där så ofta, om det kan spela in är svårt att avgöra. Är det så då måste vi ju absolut kolla upp det. Vi har ju vissa restriktioner vad gäller ljud i vissa zoner på grund av bostadsområden, men normalt ska ljudet ändå täcka överallt.

"Kanske skulle ha flyttat fram loppet"

Jan Quicklund menar att det som gick fel på Östersundstravet under söndagen var den mänskliga faktorn.
– Man får titta på vad man kunde ha gjort åt det här. Hur kunde man snabbt agerat? Det är att speakern borde ha gått ut och påpekat att det är omstart när han ser att hästarna går i tävlingsfart, säger Quicklund. Där anser jag att huvudfelet är, men alla gör fel någon gång.

Loppet kördes strax efteråt. Vad säger du om det?
– Med facit i hand när man tittar på hur det gick i loppet och ser att favoriten inte håller efter en 800-meterstryckare är det kanske så att man skulle ha flyttat fram det och låtit hästarna få en chans att återhämta sig. Det är alltid lätt att stå bredvid, då vet man alltid vad man borde ha gjort.
Vem fattar ett sådant beslut?
– Det är måldomaren. Skulle det vara en fråga om djurskydd så är det banveterinären som kan gå in också. Det kan inte vi tjänstemän och funktionärer göra. 
– Jag förstår att det blir reaktioner. Det här var inte roligt för någon och framför allt inte för hästägarna. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.