Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travsporten på Vincennes hotad

Foto: TR BILD
Vincennes publikanläggning. Foto: TR BILD

Framtiden för travsporten på Vincennes är oviss.
Marken ägs av kommunen som nu kräver kraftigt höjda hyror.
I värsta fall kan travet tvingas bort.

Publicerad:

Frankrikes nationalarena Vincennes i sydöstra Paris kallas emellertid för ”travets tempel”. Nu kan riddarna tvingas bort. Bakgrunden är att marken som banan ligger på ägs av kommunen som nu vill höja hyran kraftigt.

Sporten har betalat 500.000 euro på årsbasis – något som föreslås bli fem miljoner euro på årsbasis, alltså tio gånger så mycket, från och med 1 januari 2025 och 30 år framöver, skriver Travservice.dk

FAKTA

Vincennes

  • 1879 kördes det första travloppet.
  • 150 tävlingsdagar om året just nu.
  • 15 % av den årliga franska spelomsättningen är på lopp från Vincennes.
  • Kör majoriteten av alla stora lopp. 

Jean-Pierre Barjon är ordförande för det franska travförbundet SECF och uttalar sig för ParisTurf.

– Kommer morgondagens nationalarena vara en travbana i Paris? När vi ser till beräkningarna och de åtagande vi måste ta gentemot staden Paris, indexering av hyra och utvecklingskostnader är det viktigt att vi ställer den frågan, säger han.

Han menar också att det vore ett misstag att tro att förlängning av hyreskontraktet är enda lösningen.

Tidigare viceordföranden, Olivier de Seyssel, menar att frågan inte riktigt tagits på allvar och att det vore otänkbart att lägga pengar på något som inte är i sportens egen ägo.

“Står inför ett stort problem”

– Att teckna ett hyresavtal som skulle uppgå till att spendera flera hundra miljoner euro, över 30 år, på en plats som inte tillhör oss, är otänkbart. Jag beklagar att förbundet nu tvingas in i ett hörn och att vi i detta skede inte har någon konkret plan för att förhandla med staden Paris som ändå är knuten till Vincennes och som vill behålla travet på Gravelleplatån (höjden där Vincennes ligger reds. anm.). 

– Detta är en mycket viktig fråga som vi arbetade med i styrelsen under slutet av Dominique de Bellaigues (tidigare ordförande, reds. anm.) mandatperiod. Tyvärr har detta ämne lagts åt sidan lite och förbundet står inför ett ganska stort problem, säger han till tidningen.

Framtida beslut diskuteras nu inom förbundet. Noterbart är att sporten äger marken där Enghien är belägen, norr om Paris. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.