Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gimpanzee har gjort sin sista start – blir avelshingst

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Gimpanzee har gjort sin sista start. Nu blir fyraåringen avelshingst. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

En era har nått sitt slut. Den dubbla dollarmiljonären Gimpanzee lägger tävlingsskorna på hyllan – nu blir han avelshingst. Ägaren Anders Ström berättar om beslutet.

Publicerad:

En framgångsrik tävlingskarriär är över. Nu väntar avel för den flerfaldige miljonären Gimpanzee (e. Chapter Seven). Den fyraårige hingsten, som ägs av Stall Courant och SRF Stable, tog 25 segrar på 34 starter och tävlade in 2.701.075 dollar i Marcus Melanders regi.

– Jag och Lennart Ågren har idag haft ett möte och gemensamt beslutat oss för att Gimpanzee skall gå till avel 2021. Hästen får sluta på topp och med det enorma intresset som finns för honom som avelshingst känns det här som helt rätt beslut.

– Mer detaljerade villkor offentliggörs på måndag. Mest troligt stallas hästen upp i Kentucky, säger Anders Ström.

TV:
Gimpanzee vid årets seger i Breeders Crown

Gimpanzee levererade från allra första början. Som tvååring förblev han obesegrad efter nio starter på tävlingsbanan. Brian Sears körde honom i alla lopp och den största segern kom i oktober när han vann Breeders Crown-finalen på Pocono Downs. Där uppgick förstapriset till 300.000 dollar.

Som treåring blev det ytterligare en seger i Breeders Crown. Denna gång var det David Miller som lotsade Gimpanzee först. Finalsegern togs på Mohawk och var värd 250.000 dollar. 250.000 dollar betalade även hans seger i finalen av Yonkers Trot i augusti. Den gången satt Brian Sears i sulkyn.

I år blev det ett flertal storsegrar för Gimpanzee. I den senaste starten segrade han i Breeders Crown på Hoosier Park och inkasserade 250.000 dollar. I juli vann han även Hambletonian Maturity på Meadowlands – en seger värd 232.450 dollar.

Gimpanzees satte sitt rekord i augusti i år. Detta när han vann John Cashman Jr.Memorial på Meadowlands. Fyraåringen sprang 1.08,4a/1609 meter i samband med den segern.

2017 köptes Gimpanzee på auktionen i Harrisburg. Detta till priset av 170.000 dollar – hästen hette då Army Of Monkeys.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.