Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ågerup får misstänkta tillgångar frysta

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Bengt Ågerup i vinnarcirkeln efter Conrads Rödluvas seger i Svenskt Travoaks 2018. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

I veckan avslöjade Uppdrag granskning Bengt Ågerups koppling till den trust på Cypern som äger Brixton Medical AB.
Nu rapporterar Expressen att miljardären har fått sina misstänkta tillgångar frysta.
– Det är en ganska ovanlig situation, säger advokat Niklas Emthén som utsetts till syssloman av Stockholms tingsrätt.

Publicerad:

I somras medgav miljardären tillika travprofilen Bengt Ågerup sin konkurs. Hans skuld till den svenska staten uppges ligga på 1,6 miljarder kronor och i samband med detta tillsattes även en konkursförvaltare. 

I tisdags framkom nya uppgifter i SVT:s Uppdrag granskning kring Ågerups tillgångar. Via en läcka som avslöjats på Cypern upptäcktes det att en trust på Bahamas, som startats av Ågerup, fört över runt en miljard kronor till bland annat Iremo Limited, vilket bedriver verksamhet i Sverige som ägare av Brixton Medical AB. 

Nu rapporterar Expressen att konkursförvaltaren Patrik Kalman bett Stockholms tingsrätt att tillgångarna som finns i de utländska trusterna frysta, då det enligt honom finns skäl att tro att de tillhör Bengt Ågerup. 

Beslutet gäller kvarstad om samtliga aktier i två truster som är registrerade på Cypern: Dimio Holding Limited och Iremo Limited. 

FAKTA

Kvarstad: 

“När det finns risk att den som är skyldig pengar skaffar undan eller försvinner med egendom, kan en domstol besluta om kvarstad, dvs. att egendomen tillfälligt tas omhand.”

Källa: Åklagarmyndigheten. 

Advokat Niklas Emthén har av Stockholms tingsrätt utsetts till syssloman. Det betyder att han kontrollerar de två cypriotiska trusterna och därmed även travbolaget Brixton Medical AB. Han förklarar vad hans uppdrag nu går ut på. 

– Det är en ganska ovanlig situation. I grunden är det Bengt Ågerups konkursförvaltare som har ansökt om stämning i två olika mål i tingsrätten och anser att det är vissa aktier och en del andra tillgångar som egentligen tillhör honom personligen och inte de här trusterna bland annat. Som en del av det har konkursförvaltaren begärt en del säkerhetsåtgärder, kvarstad men också att tingsrätten har utsett mig för att säkerställa det som tingsrätten har beslutat.

Jobbar med utländska advokater 

Niklas Emthén fortsätter: 

– Det gäller ett antal utländska bolag där jag har rätt att agera som om jag vore aktieägare. Den frågan är inte slutligt prövad om vem som äger aktierna, men tingsrätten har bedömt det som sannolikt att konkursboet har rätt. Som en del av det jobbar jag även med utländska advokater för att verkställa det här.

Han har ännu ingen detaljkunskap kring Brixton Medical AB och kan inte svara på specifikt vad den här aktionen innebär för travverksamheten som är kopplad till bolaget. 

Hur ser er kontroll ut när man får sina tillgångar frysta?

– Bolagen som anges i det här protokollet från tingsrättens beslut får inte ta instruktioner från bland annat Bengt. De ska ta det från mig, nu är det jag som med stöd av tingsrättens beslut, får representera ägandet i de bolagen.

Vad får vd:n i bolaget ta för beslut?

– Det tycker jag att du ska fråga honom, vad han tycker att han kan göra just nu. Även för mig är det här uppdraget väldigt nytt, den som har bättre detaljkunskap och som har gjort utredningen som ligger till grund för det här är konkursförvaltaren.

Travronden har sökt Svensk Travsports vd Maria Croon som i nuläget inte vill säga något. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.