Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gustaf Hoffstedt om förslaget med höjd spelskatt

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

I går presenterade regeringen budgetpropositionen för 2024.
Spelskatten föreslås att höjas med fyra procentenheter.
En sådan höjning skulle innebära ökade kostnader för ATG med cirka en kvarts miljard kronor på årsbasis.
– Det är bara att beklaga att finansmarknadsminister Niklas Wykman inte fört en dialog med spelmarknaden, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för Onlinespel (BOS).

Publicerad:

I enlighet med 9 kapitlet, 2 § i regeringsformen överlämnades budgetpropositionen för 2024 under gårdagen. I den 413 sidor långa propositionen fick spelmarknaden ett oväntat utrymme som inte var i positiv andemening för de licensierade aktörerna.

Från 18 till 22

Spelskatten föreslås att höjas från 18 till 22 procent: ”Det kommande förslaget bör träda i kraft den 1 juli 2024”, skriver regeringen. 

Sedan omregleringen av spelmarknaden, 1 januari 2019, har spelskatten på överskottet varit 18 procent. Nu påstås att en ”skatt på drygt 20 procent kan anses vara förenlig med ett syfte att uppnå en kanaliseringsgrad på minst 90 procent”. 

Regeringen avser att under våren 2024 återkomma till riksdagen med ett förslag. På årsbasis bedöms skatteintäkterna att öka med drygt en halv miljard kronor.

FAKTA

Branschföreningen för Onlinespel (BOS)

Branschföreningen för Onlinespel (BOS) företräder dryga tjugotalet onlinespelbolag vilka bedriver spelverksamhet i Sverige. Föreningen har som medlemmar dels spelbolag som vänder sig direkt till spelkonsumenter (B2C – business to consumer), dels spelutvecklare som säljer spelprodukter och underhåll till B2C-bolagen. Att sälja spel direkt till konsument är en licenspliktig verksamhet i Sverige. Samtliga B2C-medlemmar i BOS innehar svensk spellicens. BOS verkar för en sund och säker spelmarknad som kännetecknas av ett högt konsumentskydd samt goda och lika villkor för alla aktörer på spelmarknaden. BOS ska vara en naturlig samtalspartner för såväl politiska företrädare som myndigheter och ideella organisationer i alla frågor som handlar om onlinespel.

Källa: BOS.

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för BOS, är förvånad och mycket besviken på förslaget.

– Som en blixt från en klar himmel. Jag är ganska pessimistisk vad det gäller att påverka. Man får anta att budgetförslaget är förankrat och det här kommer att bli jättetufft, det är bara att beklaga att finansmarknadsminister Niklas Wykman inte fört en dialog med spelmarknaden, säger han.

Drar parallell till kriminaliteten

Kritiken stannar inte där.

– Den här regeringen har gjort ett stort nummer av att vända på varje sten för att bekämpa kriminaliteten, men nu öppnas dörren för kriminella aktörer att ta över ytterligare en verksamhet.

Foto:  Sveriges Riksdag
Här, i riksdagshuset, kan beslutet fattas under våren. Foto: Sveriges Riksdag

Påverkar fyra procentenheter så mycket?

– Det hade kanske inte påverkat så mycket med annan fallhöjd. Enligt våra siffror är kanaliseringen är 72 procent för onlinekasino och 77 procent för spelmarknaden i stort. Att i det läget höja skatten med fyra procentenheter och inte tro att det har någon inverkan är bisarrt. Den här åtgärden, tillsammans med S-ledda regeringens pandemiförordningar, skapar dramatiska effekter på kanaliseringen och jag tror att vi behöver förbereda oss på en ny omreglering.

FAKTA

Kanalisering

Andel av spelet som går via licensierade aktörer på spelmarknaden.

Så påverkar det ATG

En ny?

– Skälet till omregleringen 2019 var att kanaliseringen på sina håll var nere på 50 procent och värnar man inte det här har vi ett problem och då antar jag att vi måste omreglera igen.

ATG har under de tre senaste åren betalat i genomsnitt 1.063 miljoner kronor i spelskatt. En höjning med fyra procentenheter skulle således belasta spelbolaget med cirka en kvarts miljard ytterligare – varje år.

Travronden söker ATG. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.