Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hugo Lundgren får Jim Fricks Stipendium 2023

Foto: Ellen Larsson/TR BILD
Hugo Lundgren och Jim Frick. Foto: Ellen Larsson/TR BILD

Hugo Lundgren, 20, får Jim Fricks Stipendium i år.
Kusinen tog med honom till stallet för sex år sedan och han fastnade direkt.
– Sjukt att just jag får det här stipendiet, säger han.

Publicerad:

Travsporten var visserligen inte något nytt för Hugo Lundgren från Skellefteå. Mormor och morfar hade hästar och var vän med Stig Lindmark, mamma följde V75-sändningarna noggrant (”då gällde det att vara tyst”) men han själv fastnade först på allvar 2017.

– Min kusin Tilda Lundgren tog med mig och jag fick köra hennes gotlandsruss. Ganska snart började jag på travskolan i Skellefteå, säger han.

Satsar på större hästar

Där utbildade han sig och har till och med arbetat som skötare och kursledare. Initialt handlade det om ponnytrav men sedan ett år tillbaka har han även licens för stor häst.

– Ponnyn L.A.Amarone som jag köpte 2019 ligger mig varmt om hjärtat men jag måste prioritera och tanken är att hitta ett nytt hem till henne och satsa på stora hästar nu.

Foto: Ellen Karlsson
Hugo Lundgren in action. Foto: Ellen Karlsson

I stallet har treåriga Kikimora K. precis fått sällskap av sexåriga She’s My Heaven.

– Kikimora köpte jag på Travera-auktion och jag har velat ha två starthästar i olika klasser och har precis köpt She’s My Heaven, därför kom det här stipendiet väldigt lägligt.

Stipendiesumman uppgår till 30.000 kronor och på lördag kommer han att vara på plats i Rättvik och ta emot det.

– Jag såg att Svensk Travsport hade lagt ut information det här och såg att det var sista året för mig att kunna söka. Så sjukt att just jag får det här. Jag är väldigt tacksam och tycker att det är kul att det gick till någon så långt norrut i landet.

FAKTA

Jim Fricks Stipendium

Stiftelsens ändamål är att genom utdelning av ett årligt stipendie om högst 30 000 kr per år, kallat Jim Fricks Stipendium, stödja, stimulera och belöna ett barn/ungdom som är aktivt inom Svensk Travsport. Med barn/ungdom avses en person som under det år då stipendiet delas ut fyller högst 20 år. 

Stipendiet får, istället för att delas ut till endast en mottagare, delas ut till två mottagare att delas lika dem emellan. Stiftelsen kan istället för att dela ut stipendiet till fysisk person enligt ovan, dela ut stipendiet till en juridisk person som organiserar verksamhet, såsom t.ex. ponnytravskola inom Sverige, där vikten av bra ledarskap och gemenskap med hästen i centrum är grundläggande faktorer. Medlemmar från familjen Frick får inte ta emot bidrag från Stiftelsen.

Vilka ambitioner har du med travsporten?

– På kort sikt att vinna lopp, det var nära i mitt andra körda lopp och det är klart att första vinsten är ett stort steg i karriären. På lång sikt vill jag jobba ännu mer med hästar än vad jag gör i dag. Nu har jag ett heltidsjobb där jag kör tankbil och tack vare en arbetsgivare som låter mig fara i väg på trav fungerar det vilket är tacksamt men jag skulle vilja jobba med hästar på heltid.

Travskolan i Skellefteå är emellertid en plantskola för pristagare. 2018 fick Moa Säll ta emot priset ”årets ledare” för sitt arbete på travskolan och året därpå fick – travskoleansvariga – Amalia Larsson ta emot ”årets unga förebild”.

FAKTA

Jim Fricks stipendiater

  • 2021: Frida Staaf och Jägersros B-tränarförening
  • 2022: Moa Umeland
  • 2023: Hugo Lundgren
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.