Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Alla vinnare på Hästgalan

Foto: TR BILD
Delar av kretsen kring Joviality. Tränaren Sabine Kagebrant och ägaren Anders Ström var inte på plats. Hästens skötare Michaela Engström står som trea från vänster. Foto: TR BILD

Hästgalan pågår i Göteborg under fredagen
Nedan följer kvällens pristagare.

Publicerad:

ATG:s hederspris

Hans forskning lade grunden till de doserade travbanorna. På Hästgalan fick veterinären Ingvar Fredricson ta emot ATG:s nyinstiftade hederspris.

År 1982 blev han professor på SLU och året efter blev han chef på riksanläggningen Flyinge. Efter det har han haft en mängd styrelseuppdrag inom hästsporten.

– Det känns väldigt härligt. När jag började med detta gjorde jag det för jag kände väldigt starkt med hästvälfärden. Jag tänkte att man kunde förbättra banorna. Både med geometrin och underlagen. Det som jag började med är idag en stor rörelse på SLU. Det är 20 veterinärer som jobbar heltid med att förbättra förhållanden för hästarna, säger Ingvar Fredricson på Hästgalan.

Årets tvååring

Priset för årets tvååring gick till Rick Ebbinges L’Amourourblanca som endast gjorde tre startrer under debutsäsongen. Han inledde med att vinna i Breeders Crown den 20 september. 

Därefter gick han ut i försöket till Svensk Uppfödningslöpning där han blev tvåa.  L’Amourourblanca följde upp det loppet med att vinna finalen på nya löpningsrekordet 1.12,4a/1640 meter.

– Man märker direkt att han är en stjärna och han vet om det också, säger Malte Handfast som är försteman i Rick Ebbinges stall.

Foto: TR BILD
Malte Handfast fick ta emot priset för L'Amourpourblanca då Rick Ebbinge inte var på plats. Foto: TR BILD

Svensk Travsports montépris

Jonathan Carré dominerar den svenska montésporten för dagen. Under 2023 vann han 56 lopp på 148 starter vilket ger en segerprocent på hela 37,8. 

Under 2023 vann han montélopp i fem olika länder och på Hästgalan blev han den första att tilldelas montépriset för andra året i rad.

– Det känns fint. Förra året var fantastiskt för mig, säger Jonathan Carré på Hästgalan.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Jonathan Carré vann Svensk Travsports montépris. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Årets treåring

Som halvbror till Calgary Games har Fame And Glory haft ögonen på sig från start. Han inledde med sex raka segrar från debuten och vann Svenskt Travkriterium i oktober. Därefter blev han tvåa i både försöket och finalen av Breeders Crown.

Dessa prestationer räckte för att utses till Årets treåring på Hästgalan

– När Fame And Glory vann Kriteriet var det en av våra största händelser inom travet. Min pappa som har var med i travet i många år avled på julafton. Det var väldigt roligt att han fick vara med om kriteriesegern, säger ägaren Stefan Lundborg på Hästgalan.

Foto: TR BILD
Kretsen kring Fame And Glory. Foto: TR BILD

Årets fyraåring / Årets Sto

Joviality skördade stor framgång i årgångsloppen under 2023. Först blev det seger i Drottning Silvias Pokal och Prix Diana Zet innan hon slutade fyra i Stochampionatet. 

Därefter valde kretsen kring hästen att testa mot hingstarna i Svenskt Travderby. Från rygg ledaren spurtade hon till seger och blev det första stoet sedan Hilda Zonett 2001 att vinna loppet. På hästgalan utsågs Joviality till både Årets fyraåring och Årets sto

– Det är en fantastisk häst. Hon har ett otroligt lugn men lite divalater, man är mest en betjänt, säger skötaren Michaela Engström på Hästgalan.

Foto: TR BILD
En del av kretsen kring Joviality. Skötaren Michaela Engström står som trea från vänster. Foto: TR BILD

Årets kallblod

Majblomster drog fram som en ångvält under 2023 och visade sig vara överlägsen sina kullkamrater. Det treåriga stoet vann såväl det svenska som det norska stokriteret. I slutet av oktober avslutade hon säsongen med att segra i norskt travoaks.

Majblomster vann sju lopp på nio starter och tjänade knappt 1,5 miljoner kronor.  Samtliga nominerade i kategorin tränas av Jan-Olov Persson.

– Det var ganska skönt att åka ner och veta att man garanterat skulle få gå upp på scenen, säger Jan-Olov Persson på Hästgalan.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Kretsen kring Majblomster. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Årets uppfödarbragd

Årets uppfödarbragd gick till Sisyfos Breeders. Sisu-hästarna hade överlag ett mycket bra 2023. Bland annat blev det seger i Stochampionatet och Stosprintern med Joy Sisu och Julia Sisu. Uppfödningarna sprang under året in över 19,6 miljoner kronor och vann 121 lopp.

ASVT:s motivering lyder enligt följande.

Årets vinnare har gjort en spännande resa från en mindre uppfödning på Ekerö till att i dag vara en av de mest framgångsrika i landet. Deras fyraåringskull 2023 innehåller ett 25-tal hästar där samtliga startat och hela fyra stycken passerade en miljon kronor i prispengar"

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Årets uppfödarbragd gick till Sisyfos Breeders. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Årets äldre

San Moteur stod i centrum under stora delar av 2023. Den första stora segern kom i Paralympiatravet och tre veckor senare blev han tvåa i Elitloppet. Senare under sommaren vann han Årjängs Stora Sprinterlopp.

Den 10 december kom en ny storseger i grupp II-loppet Prix du Bourbonnais på Vincennes. Som belöning för ett fint 2023 utsågs San Moteur till Årets äldre. För en tid sedan drabbades hästen av en griffelbensfraktur. Nu är han igång med rehabiliteringen.

– Operationen är gjord och han är redan uppe och rör på sig, säger ägaren Håkan Arvidsson på Hästgalan.

Foto: TR BILD
Håkan Arvidsson. Foto: TR BILD

Årets komet, Årets äldre och Årets kusk

Se separat artikel

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.