Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fler fall av kvarka på Rommes stallbacke

Foto: TR BILD
Antti Rautalinko, veterinär på Svensk Travsport och ett stall på Romme. Foto: TR BILD

En dryg vecka har gått sedan kvarka konstaterades på Rommes stallbacke.
I dag hölls ett nytt möte.
Fler hästar har insjuknat och det är i nuläget oklart hur det blir med tävlingarna den 15 april.
– Just nu har vi totalt sju hästar som är sjuka, misstänkt sjuka eller kontaktisolerade, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.

Publicerad:

Totalt finns sex tränare stationerade på Rommes stallbacke och hos fyra av dem har inte någon häst uppvisat symptom på smittsam sjukdom.

– En häst blev provtagen och kvarka konstaterades. Med tidigare symptombilder från ett annat stall hade vi ett läge med osäker smittsituation och då isolerades hela stallbacken. Därefter har stallet där primärfallet konstaterades genom provtagning isolerat fler hästar och det har flyttats hästar från det ”osäkra stallet” till ett annat isoleringsstall, säger Antti Rautalinko.

– Just nu har vi totalt sju hästar som är sjuka, misstänkt sjuka eller kontaktisolerade.

Krävs inte positivt prov

Är det bekräftad kvarka eller inte? 

– Sammanlagt har det tagits tre prover och i vissa fall har man isolerat på misstanke. Tre stycken är bakteriologiskt konstaterade och resterande är kliniskt konstaterade fall (symptom, reds. anm.). Det räcker med klinisk misstanke för att åtgärder ska vidtas enligt vårt regelverk.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

– Om en häst uppvisar klassiska kvarkasymptom behöver inte prov tas utan då räknas det som kliniskt konstaterat och då ska hästen isoleras. När symptombilden är lite oklar och kvarka inte kan uteslutas så hamnar man ofta vid provtagning för att konfirmera misstanke.

Det händer med isoleringen

Det har pratats om tio dagars isolering av stallbacken, hur är läget nu?

– De stallarna som inte haft några sjukdomsfall alls är inne på åttonde dagen.

Föranleder de här sju fallen någon ny form av isolering?

– Stallbacken är isolerad till dess att läget blivit greppbart. De nya fallen kommer inte från ”friska stallar” och påverkar därför inte isoleringstiden hos dem. Däremot påverkar de nya fallen isoleringen för tränarna med isolerade hästar.

Foto: TR BILD
Extra rengörningsåtgärder kommer att vidtas. Foto: TR BILD

Vad kan du säga om framtiden? 15 april är det tänkt att Romme ska arrangera sin nästa tävlingsdag.

– För tidigt att uttala sig om det, beslut fattas efter helgen.

Då kan vissa hästar starta igen

För tränare som inte har sjuka hästar är det fritt fram att lämna stallbacken, och därmed starta i lopp, från och med lördag då tio dagar har passerat?

– Förutsatt att läget hos dessa tränare inte förändras så är sista isoleringsdagen nu på fredag. Då isolerad häst inte får startanmälas så blir första anmälningstillfället nästa veckas tisdag och tävling först efter det. Därutöver har Rommes smittskyddsgrupp i samråd med Svensk Travsport beslutat om rengöring och desinfektion mellan sista isoleringsdagen och första anmälningsdagen.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.