Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Romme tvingas flytta sin V75-dag i påsk

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Ingen STL-omgång på Romme på Påskdagen. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Det blir ingen V75-dag på Rommetravet på påskdagen.
Beslutet kommer från Svensk Travsport efter att banan drabbats av kvarka.
– Det är för stor osäkerhet, säger Robert Karlsson.

Publicerad:

I tisdags konstaterades det att en häst på Rommetravet drabbats av kvarka. Trots det fanns inga planer på att flytta kommande tävlingsdagar.

– Veterinärerna har säkerställt att vi kan bedriva tävlingarna, det har vi koll på. 60-talet hästar som står på stallbacken får inte lämna den eller starta, sade Sven Eriksson till Travronden vid lunchtid.

De har ju inte heller stått i stallet där smitta konstaterats, vad är skillnaden mellan övriga hästar på stallbacken och de som kommer till er för att starta?

– Risken är att de som finns här på stallbacken är smittade utan att uppvisa symptom. Hitresta hästar kommer inte i närheten av de som står här. Vi gör alltid rent ordentligt inför tävlingar men kommer att vara extra noggranna med hela gäststallet.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Robert Karlsson, sportchef Svensk Travsport. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Nu är bedömningen annorlunda. Svensk Travsport meddelade under eftermiddagen att lunchtävlingarna på torsdag den 30 mars flyttas till Eskilstuna. På lördag skulle det även ha körts ponnytävlingar men där finns ännu inget beslut. 

– Det vi har gjort är att vi har fått informationen och därför kallat ihop berörda parter, diskuterat igenom de här bitarna och kommit fram till det här beslutet. Vi har inte haft något sådant här möte tidigare utan det var nu vi, som i ST, kom in i bilden.

Det står också klart att V75-dagen på påskdagen, den 9 april, inte kommer att kunna köras på Rommes travbana.

FAKTA

Rommes dagar som påverkas (i nuläget)

  • 30 mars: Lunchtrav – flyttas till Eskilstuna
  • 1 april: Ponnytrav – oklar konsekvens
  • 9 april: STL med V75 – flyttas, oklart till vilken bana, beslut senast 31 mars

Robert Karlsson, sporchef för Svensk Travsport, berättar att beslutet kring att flytta banans tävlingar togs under onsdagen. 

Vad ligger till grund för det här?

– Det är för stor osäkerhet kring kvarkasituationen. Vi flyttar lunchen i morgon till Sundbyholm. Sen flyttar vi STL nästa söndag men det är inte klart. Senast på fredag kommer vi att kommunicera vilken bana det blir. Utredningen pågår.

Har ni haft dialog med veterinär?

– Vi har pratat med Rommetravet och hade då med Jordbruksverkets banveterinär i diskussionen. De har varit med. Osäkerheten bedöms vara för stor.

FAKTA

Kvarka

Kvarka är en allvarlig, smittsam infektion som varje år orsakar flera utbrott i Sverige med lidande för de drabbade hästarna och ekonomiska förluster för ägarna. Kvarka orsakas av bakterien Strepococcus equi och ger vanligen typiska symtom med hög feber och svullna lymfknutor. Det förekommer också hästar som inte visar lika tydliga symtom, samt symtomlösa smittbärare, vilket är viktigt att känna till ur smittskyddssynpunkt. 

Källa: Evidensia.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.