Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nytt hjälpmedel för att upptäcka hälta

Foto: Privat/Mia Törnberg, TR Bild
Elin Hernlund. Foto: Privat/Mia Törnberg, TR Bild

Kan hälta upptäckas genom en vanlig Iphone?
Ett nystartat bolag satsar i den riktningen med hopp om bättre djurhälsa.
– Appen varken diagnostiserar eller ersätter, däremot kan den ge ytterligare information till veterinär och samtidigt indikera för djurägaren att det är dags att gå till veterinären, säger forskaren och veterinären Elin Hernlund.

Publicerad:

Maskinintelligensen – ofta förkortad AI – har tidigare gjort entré inom travsporten. Jägersro travbana inledde i fjol ett AI-projekt med syftet att skapa attraktiva propositioner. Inom djurhälsa används den relativa nymodigheten frekvent.

FAKTA

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens främst kognitiva funktioner såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, lösa problem, planera en sekvens av handlingar och att generalisera.

Källa: Malmö universitet.

Statligt finansierade SLU Holding har nyligen investerat i företaget Sleip AI som arbetar med att utveckla digitala lösningar för en bättre djurhälsa. Med ett nytt digitalt mätverktyg ska hälta såväl kunna mätas och upptäckas. Grundare är Elin Hernlund och Axel Nyström.

– Tekniken säger något om rörelsesymmetrin, hur liksidig rörelsen är mellan höger och vänster sida. En fullständig hältutredning är förstås mycket mer komplex än så, men det här är tänkt att vara ett hjälpmedel i utredningen. Det man, genom studier, har sett är att det mänskliga ögat har svårt att bedöma låggradiga bakhältor på hästar, säger Elin Hernlund.

• Hur skiljer tekniken på hästarna och dess olika rörelsemönster, hur vet tekniken vad som är hälta och inte?

– Egentligen kan inget objektivt mätsystem göra det till fullo. Det krävs en noggrann klinisk utredning med bedövningar för att svara på frågan om den asymmetri vi ser beror på hälta. Systemet har fördelen att det enkelt kan följa enskilda hästar ofta och under lång tid. Den viktigaste informationen som appen kan få fram just nu är klassiska rörelser som används vid hältutredning, nämligen huvudets och bäckenets vertikala rörelser, men vi följer många fler punkter på kroppen.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Smartphonen – snart användbar även för att upptäcka hältor? Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

– I förlängningen hoppas vi kunna använda ytterligare information ur filmen som ger en ännu mer avancerad bild av hästens rörelsekvalitet. Min stora drivkraft är att djurägaren kan hjälpa oss att samla in viktig information om hästens rörelse genom användande över tid. Det ger möjlighet till en bättre bedömning av hästen jämfört med om vi bara har information från hältutredningen som sker vid ett tillfälle.

• Hur utbredd är problematiken med halta hästar?

– Det är deras största hälsoproblem och är kopplat till deras atletiska användning som löp- eller ridhästar. Vi vet från försäkringsdata att utredning och behandling av hälta är vanligt, men också att många hästar som inte behandlas har en asymmetrisk rörelse. Min forskarkollega Marie Rhodin gjorde en studie på 222 ridhästar där djurägaren inte ansåg att hästen var halt, men 73 procent av dem hade rörelseasymmetrier av samma grad som hästar som utreds för hälta på klinik.

“Väldigt stort hälsoproblem”

• Hur illavarslande är det?

– I ordet hälta lägger man ofta in att hästen har smärta, och det vet vi inte i det fallet då det inte gjordes en fullständig hälturedning med bedövning. Är det så att de 73 procenten har en dold hälta är det ett väldigt stort hälsoproblem, men vi vet som sagt inte om det var tillfälliga asymmetrier eller rörelseavvikelser som är kopplade till något som kan liknas vid höger- eller vänsterhänthet. Med hjälp av appen har vi möjlighet att lära oss mycket mer om enskilda individer och om grupper av hästar.

• Kan det här konkurrera ut veterinärernas yrkesområden?

– Absolut inte, och det här är väldigt viktigt att påpeka: Appen varken diagnostiserar eller ersätter, däremot kan det ge ytterligare information till veterinär och samtidigt indikera för djurägaren att det är dags att gå till veterinären.

• I ert pressmeddelande uttrycktes att tjänsten ska finnas tillgänglig för en ”låg kostnad”, vad innebär det?

– För en veterinär kostar existerande rörelseanalyssystem minst 100 000 kronor i inköp plus en månadsavgift. För appen kommer kliniken att kunna betala en månadsavgift som ligger runt samma nivåer som de existerande systemen, men de behöver inte göra en initial stor investering av hårdvara. Det räcker att ha en Iphone.

Kostnaden för djurägaren är ännu inte bestämd och i nuläget utvärderas produkten av en mängd testkunder. ■

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.