Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Farlander Am är död

Foto: TR BILD/PRIVAT
Johan Svensson och Farlander Am. Foto: TR BILD/PRIVAT

I går jublade Johan Svensson över spår två. Nästa sekund kastade han sig in bakom ratten för att ta sin kompis till djursjukhuset.
I dag somnade Farlander Am in för gott.
– Det är en tung dag, säger tränaren.

Publicerad:

Som Travronden tidigare har berättat upptäcktes Farlander Ams skada under söndagen. På måndagseftermiddagen kom Kanal 75 med beskedet om att hästen är död. 

Johan Svensson suckar djupt mellan meningarna när han försöker berätta om det senaste dygnet. 

– Vi gick ju hela dagen i går och önskade ett bra startspår till honom. När det blev spår två jublade jag högt. När vi skulle ta in honom från Haden stod han på tre ben i princip och då var det ilfart till djursjukhuset. Där fick vi väl inget riktigt besked om hur allvarligt det egentligen var. Någonting hade hänt med hasen, men det är svårt att säga vad.

– Tidigt i förmiddags fick jag ett samtal från veterinären som förklarade att prognosen var dålig och att det såg mörkt ut. Det fanns en mikroskopisk chans kvar som krävde skiktröntgen i Helsingborg. Då åkte vi dit. När vi kom till akutmottagningen räckte det att de tittade på röntgenbilderna som fanns för att säga att det inte gick att laga honom. Det var nattsvart.

Farlander Am blev sex år gammal.

– Huvudsaken nu är att hästen inte lider. Han hade rejält ont under tiden och jag är i alla fall glad att han inte känner någon smärta längre.

Foto: TR BILD
Skötaren Niklas Larsson och tränaren Johan Svensson. Foto: TR BILD

“Han älskade det”

Smärtan består för tränaren. 

– Det är en tung dag. Han var inte bara en häst utan så nära en människa man kan komma. Hela hans personlighet och hans sätt och vara var speciellt. Han hade en stor personlighet som alla tyckte om.

Hur var han?
– Han hade ett lugn och han brydde sig inte om så mycket. Mat och träning tyckte han om. Han älskade det. Han stod här i sin box i stallet jämte sin tjej, Grace River. De var som klipp och skurna för varandra. Hela hans sätt var… ja, han var som en stor nallebjörn. Alla kunde krama honom och han var aldrig elak mot någon.

FAKTA

Farlander Am

 • Född: 2015–05–20.
 • Död: 2021–04–26.
 • Kön: Valack.
 • Far: Lavec Kronos.
 • Mor: Looming Storm.
 • Starter: 35 (12–5–4).
 • Intjänade pengar: 1.367.550 kr.
 • Största segern: Bronsdivisionens final på Solvalla 28 november 2020.
 • Tränare: Johan Svensson.
 • Skötare: Niklas Larsson.
 • Ägare: Erland Olsson, Falkenberg.
 • Uppfödare: Am Bloodstock AB.
 • Tidigare tränare: Magnus Dahlén.

“Förändrat mitt liv”

Sedan mars förra året har Johan Svensson varit Farlander Ams. Under den tiden hann Farlander Am springa in över en miljon och vinna åtta lopp varav majoriteten var i V75-sammanhang.

– Han har ju förändrat mitt liv det sista året. Jag har tagit ett kliv i min utveckling tack vare honom. Det har bara varit spikrakt uppåt och han han har varit navet i min verksamhet. Han slutade verkligen på topp, det får man ge honom.

– När man får en sådan här stark koppling till en häst blir det en fruktansvärd sorg. Det kommer bli tomt framöver.

Erland Olsson ägde Farlander Am och Niklas Larsson var hans skötare i Johan Svenssons stall.

 

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Farlander Am och Johan Svensson. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.