Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bara en tredjedel har registrerats – trots kraven

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Arkivbild. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Trots ytterligare tid att registrera hästar enligt den nya EU-förordningen är efterlevnaden klen.
I förlängningen kan hästhållare få vitesföreläggande om inte registrering sker.
– Det är svårt för oss att veta varför inte fler har registrerat sina hästar, säger David Slottner på Jordbruksverket.

Publicerad:

För att kunna säkerställa en bättre och snabbare smittspårning infördes gemensamma EU-regler avseende hästars hemadress. Förordningen innebär att anläggningar och hästar ska registreras. Från början sattes 21 april 2021 som startdatum men det flyttades sedan fram till 1 oktober 2021.

Ett par månader efter att det trädde i kraft är fortfarande många hästar oregistrerade, rapporterar Sveriges Radio. Enligt David Slottner som är handläggare på djurvälfärdsenheten hos Jordbruksverket är bara en tredjedel av alla hästar registrerade.

– Vi vet hur många som är registrerade och vår uppskattning är att de står för en tredjedel av alla hästar i Sverige, säger han till Travronden.

Vad tänker du om det?

– Naturligtvis inte bra, frågan är varför det är så och det är svårt att veta. Vet folk inte om vad som gäller eller gör man det inte ändå? Det är svårt för oss att veta.

Utövas någon tillsyn? Vad händer om oregistrerade hästar upptäcks?

– Just nu är det den vanliga snurren med föreläggande att rätta till och i förlängningen kan det bli förelägganden med viten. Det som får en mer direkt konsekvens är om man inte ens har registrerat sin anläggning. Brottet är inte värre men märks tydligare då hästarnas hälsopapper inte kan fyllas i vid framför allt export till andra länder. 

“Har varit orolig”

Varför är det viktigt att registrera alla hästars geografiska platser?

– Utan att var hästarna finns så har vi ingen möjlighet att hantera ett utbrott av en allvarlig sjukdom. Jag har suttit och varit orolig för att en häst i utlandet som varit sjuk smittat en svensk häst som den varit i kontakt med. Hade hästen testat positivt hade det inte gått att smittspåra. 

I coronatider när smittspridning och smittspårning är på tapeten, varför har inte det här införts tidigare i så fall?

– För nötkreatur eller får är det här inte något nytt, där ska varenda liten förflyttning registreras. Hästar har sluppit från det men innefattas i den nya EU-lagstiftningen. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.