Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST:s hästvälfärdsavdelning värvar – visselblåsarsystem dröjer

Foto: TR BILD
ST:s värvning: Jesper Holm. Foto: TR BILD

Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning förstärks.
15 september tillträder ex-polisen Jesper Holm en ny tjänst.
Samtidigt dröjer visselblåsartjänsten.

Publicerad:

I ett pressmeddelande berättar förbundet om den nya tjänst som adderats till avdelningen för hästvälfärd: ”Under våren har vi rekryterat en utredare som ska fokusera på utredning av ärenden rörande djurskydd och antidoping”.

Smygstartat under sommaren

– Det ska bli väldigt skönt att få Jesper på plats på avdelningen så att vi kan få en person som dedikerat jobbar med våra utredningar. Han har under våren och sommaren stöttat vårt team vid en del kontroller och under Elitloppshelgen, så han har smygstartat lite för att få en känsla av vad vi gör. Jesper känns som ett väldigt bra tillskott i gruppen och det är positivt att han har hästvana och travsportintresse, men inte har varit aktiv inom sporten, säger avdelningschef Linda Höijer.

“Lång erfarenhet av tuffa utredningssituationer”

Jesper Holm har arbetat som utredare på såväl Polismyndigheten som Migrationsverket och har hästvana.

– Min styrka i arbetet med djurskydd och antidoping tror jag kommer vara att jag har lång erfarenhet av tuffa och ibland konfrontativa utredningssituationer. Där är det avgörande att behålla ett lugn genom hela utredningen, vilket jag tror är mycket användbart i mötet med aktiva och ägare i min nya tjänst, säger han.

Dröjsmål för tipstjänst

Tidigare i sommar slutade säkerhetsansvarige Steen Morten Johansen under turbulenta former men Jesper är inte en ersättare utan på en helt ny tjänst. Däremot har Johansens snabba avslut fått konsekvenser. I somras berättade förbundet att man tillsammans med Got Ethics Whistleblower arbetat fram ett digitalt visselblåsarsystem som skulle lanserats i början av juli – något som inte har skett.

– Steen Morten var huvudadministratör för systemet och eftersom han slutade med kort varsel så har systemet tyvärr inte kommit igång. Då det är säkerhetschefen/utredningschefen som ska ha huvudansvaret för hela systemet och dess kontroll så har vi valt att avvakta till dess att det finns en ersättare på plats. Visselblåsarsystemet ska användas för hela Svensk Travsport och alla dess områden, till exempel code of conduct och är alltså inte bara till för hästvälfärdsavdelningen, säger Linda Höijer. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.