Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Två B-tränare och en hästägare döms till böter av Stad

Foto: null
Två b-tränare och en hästägare måste betala böter efter överträdelser av Antidopingreglementet.

Två B-tränare och en hästägare har av Svensk Travsports ansvars och disciplinnämnd dömts för brott mot antidopingreglementet. Påföljden i samtliga fall blev böter.

Publicerad:

I januari i år genomförde Svensk Travsport en kontroll hos en B-tränare där man fann en flaska franskt blister som enligt förbundets karens och förbudslista är en förbjuden substans. I beslutet kan man läsa att B-tränaren uppgett att hen inte vet var flaskan kom ifrån och att substansen aldrig har använts. 

Det är däremot utrett att den har funnits i stallutrymmen som personen i fråga är ansvarig för. B-tränaren döms till böter på 15.000 kronor för överträdelse av antidopingreglementet.

I slutet av februari genomförde Svensk Travsport en kontroll hos ytterligare en B-tränare. I stallet hittades receptbelagda läkemedel, förbjudna substanser och veterinärmedicinsk utrustning. Enligt antidopingreglementet får man bara ha receptbelagda läkemedel om de har skrivits ut för en specifik häst, vilket inte har kunnat bevisas. 

Vid konrollen hittades även en flaska cederolja som enligt karenstids- och förbudslistan är en förbjuden substans. Man påträffade dessutom utrustning som används för att ge hästar infusionsbehandling. Enligt antidopingreglementet är endast veterinärer behöriga att ge en sådan behandling. 

Enligt beslutet menar B-tränaren att allt som hittats i stallet tillhör en utländsk veterinär. Enligt Stad ses detta som en efterhandskonstruktion och det är uppenbart att tränaren har gjort sig skyldig till överträdelser. Domen blev 40.000 kronor i böter.

Det tredje fallet uppdagades också i slutet av februari då en kontroll gjordes i stallet hos en A-tränare. Där uppmärksammade man att en häst hade behandlats med cederolja som är en förbjuden substans. Hästens ägare har i förhör erkänt innehav av flaskan och att behandlingen har genomförts.

Hästen var vid tillfället inte uppsatt på någon träningslista och därmed ansvarar ägaren för att bestämmelserna i reglementet följs. Personen i fråga dömdes till 30.000 kronor i böter.

Alla besluten går att överklaga inom 14 dagar från dagen som den klagande blev delgiven.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.