Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svensk Travsport stöttar Joakim Lövgren med överklagandet

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Maria Croon, vd på Svensk Travsport. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Förra veckan avslöjade Travronden att länsstyrelsen i Skåne förbjudit Joakim Lövgren att använda körspö under ett års tid. Svensk Travsport med vd Maria Croon i spetsen har beslutat sig för att stötta A-tränaren genom att bland annat stå för kostnaderna kring hans överklagande.
– Jag har haft kontakt med Joakim för att förbereda överklagandet, sa Maria Croon i V75 Direkt under lördagen.

Publicerad:

När Travronden pratade med Maria Croon, vd för Svensk Travsport, direkt efter avslöjandet i tisdags var beskedet att förbundet ansåg att ärendet främst var något mellan Joakim Lövgren och länsstyrelsen.

– Beslutet är länsstyrelsens så att säga och hur Joakim ska agera är hans beslut och process. Men det är kopplat till hur viktigt det är att den svenska travsporten följer djurskyddslagen och att reglementet ska vara i linje med det, vilket är väldigt viktigt för oss. Vi har gjort förtydliganden i reglementet som gäller från 1 januari 2022 och hur drivningar ska ske är även något som man berör i föreläggandet, sa Maria Croon då. 

Svensk Travsport har nu tittat närmare på ärendet och bestämt sig för att hjälpa Joakim Lövgren, som ska överklaga länsstyrelsens beslut. 

– Det är en avvägning om förbundet ska hjälpa enskilda aktiva. Men här anser vi att det är principiellt viktigt. Vi kommer stå för kostnaderna och jag har haft kontakt med Joakim för att förbereda överklagandet, sa Croon i V75 Direkt.

Croon kommenterade på nytt länsstyrelsens beslut som hon inte ger mycket för.

– Den är uppseendeväckande och länsstyrelsens hantering i det här fallet avviker från i stort sett allt vi har sett tidigare. Jag vet inte om det finns ett liknande fall där länsstyrelsen i sin påföljd griper in på det här sättet i sportens regelverk. Att vi överklagar är viktigt för att få tydliga spelregler från myndigheten och att våra aktiva kan känna sig säkra på vad som gäller, sa Croon och tillade:

– Det är och har varit väldigt viktigt för oss att vi efterlever djurskyddslagen, men i det här fallet är det olyckligt att en enskild person pekas ut på det här sättet och man kan kraftigt ifrågasätta proportionerna i påföljden och processen i sig. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.