Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Daniel Redén döms för att ha startat nervsnittad häst

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD) har kommit med ett beslut: Daniel Redén döms enligt det strikta tränaransvaret för att ha startat med en nervsnittad häst i strid mot antidopningsreglementet.

Publicerad:

Det skriver Svensk Travsport på sin hemsida. Där går att läsa att Daniel Redén inte döms till böter och att Propulsion ska vara förbjuden all tävling. Beslutet är enhälligt och det innebär att Stall Zet alltjämt ska betala Propulsions prispengar då STAD slår fast att hästen inte har varit startberättigad. 

– Först och främst tror jag att alla känner en lättnad över att det äntligen kommit ett beslut i det här ärendet som diskuterats ända sedan i juni förra året. Det här har varit tungt för alla inblandade och för hela travsporten. Nu har båda parter fått presentera sin sida av saken för en oberoende instans som nu kommit med sitt avgörande, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport.

Vidare går att läsa: Det förhållandet att ST vid inregistrering haft uppgifter om att Propulsion varit nervsnittad och därefter tillåtits starta i tävlingar påverkar enligt nämndens bedömning inte det ansvar som ligger på tränaren enligt Tävlingsreglementet och Antidopningsreglementet.  

Trots att nämnden anser Daniel Redén ansvarig för gärningarna enligt det strikta tränaransvaret så bedöms han inte ha handlat oaktsamt, det vill säga att han brutit mot reglerna medvetet. I domen står bland annat: 

"Det framgår inte av utredningen att uppgifter som visade att Propulsion genomgått neurektomi förelåg vid auktionen 2 augusti 2015. Det är inte heller visat att Daniel Redén i samband med importen av hästen sett dokument där det framgick att Propulsion genomgått neurektomi."

Beslutet kan överklagas till Svensk Travsports Överdomstol inom 14 dagar. Jesper Arvenberg, Daniel Redéns juridska ombud, säger till Travronden att de kommer att överklaga. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.