Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Danmark säger ja till Propulsion

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Propulsion och Daniel Redén (arkivbild). Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I samband med att Dansk Travsport meddelade att Propulsions avkommor inte kommer att stoppas i landet påminde det Norska Travförbundet om att de har en annan inställning.
I Sverige har hingstens tredje svenska kull börjat växa fram.

Publicerad:

I veckan skrev det danska travförbundet ett pressmeddelande med anledning av att Propulsions vara eller icke vara i aveln varit uppe för diskussion.

 ”Danska Travförbundet (DTC) har idag vid ett styrelsemöte beslutat att avelshingsten Propulsion kan fortsätta att användas i dansk trav år 2022” går att läsa i pressmeddelandet.

Med anledning av det valde det norska förbundet att göra samma sak. Fast med motsatt budskap.

– I samband med att Dansk Travsport idag meddelade att Propulsion fortfarande är tillåten att användas i Danmark kommer DNT att understryka att detta inte gäller Norge. Du kan inte heller resa till Danmark med ett norskregistrerat sto för insemination med Propulsion. Avkomman kommer då inte att registreras i DNT, säger DNT:s chefsveterinär Anne Wangen till TGN.

I Sverige är Propulsion inte godkänd som avelshingst. Däremot finns det möjlighet att föda upp svenskregistrerade Propulsionavkommor genom att exportera ston till länder där Propulsion är godkänd som avelshingst för att sedan importera det dräktiga stoet till Sverige på nytt. Den möjligheten har bland annat Stall Zet utnyttjat och i år har både Wild Honey och In Toto Sund hunnit lämna varsin avkomma efter Propulsion.

FAKTA

Propulsions avkommor i Sverige

I år föds första kullen som producerats sedan Propulsions nervsnittning blev känd. Den kommer att innehålla ett antal svenskfödda avkommor. Exakt hur många är ännu inte fastslaget då fölen ska registreras. Stall Zet har valt att betäcka flera namnstarka ston med Propulsion och i år har Wild Honey fått ett stoföl och In Toto Sund har lämnat en hingst. Utöver dem väntar Dorinda, Leet Hanover, Windy Ways, Milady Grace och Southwind Sofia föl efter Propulsion i år.

Innan nervsnittningsnyheten hann Propulsion producera tre kullar som föddes 2019-2021.

Totalt finns 152 färdigregistrerade svenskfödda avkommor.

Den äldsta kullen är tre år nu och fem svenskfödda Propulsionavkommor har hunnit komma ut och tävla. Tillsammans har de gjort 16 starter med fyra andraplatser och två tredjeplatser som facit.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.