Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Utredningen 2019 var bristfällig"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Pehr Jern, extern utredare. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ansvarig för Svensk Travsports interna utredning var Pehr Jern, extern utredare. Han riktar hård kritik mot utredningen som gjordes på Daniel Redéns gård 2019, då Svensk Travsport fått information om att Propulsion skulle ha varit nervsnittad.

Publicerad:

En stor del av den interna utredning som Pehr Jern gjort gällande Svensk Travsports hantering av Propulsion-ärendet handlar om hur förbundet agerade när ryktet nådde dem sommaren 2019, att Propulsion skulle vara nervsnittad. 

“Fann ingen grund att gå vidare”

Hästens tränare och ägare, Daniel Redén, sa följande till Travronden, i juni i år:

– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen (ST:s säkerhetschef, reds. anm.) till mig och sade att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sade till honom att det låter helt otroligt att jag som tränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA.

Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen, bekräftade också direkt för Norska Trav og Galopp-Nytt, som avslöjade nyheten om Propulsions nervsnittning den 2 juni 2020, att ST under 2019 undersökte Propulsion.

– Jag kan bekräfta att vi gjort en undersökning men att vi inte fann någon grund till att gå vidare efter det, säger han.

“Hel del saker som väcker frågetecken”

När utredningen som Svensk Travsport inledde i juni presenterades under torsdagen så riktade utredaren Pehr Jern skarp kritik mot hur den undersökningen gick till, och att inget mer gjordes för att följa upp den.

– 22 juni 2019 vid tävlingar på Rättvikstravet kontaktades Daniel Redén av dåvarande utredningschefen eftersom utredningschefen hade hört rykten om att Propulsion var nervsnittad. De kom överens om att hästen skulle undersökas vilket också skedde något senare hos Stall Zet. Utredningschefen valde inför undersökningen att rådgöra med det norska travförbundets veterinär. Oklart varför. 

– Vid själva undersökningstillfället använde sig utredningschefen av en veterinär knuten till Stall Zet. Undersökningen visade enligt utredningschefen att Propulsion uppvisade reaktion på känsel. Därmed ansåg utredningschefen att saken var utagerad och några ytterligare kontroller gjordes aldrig, sa Pehr Jern vid pressträffen på Solvalla.

För Travronden utvecklar Pehr Jern resonemanget:

– Det finns en hel del saker som väcker frågetecken. Man kan också säga att om det är en häst som är importerad från USA – där nervsnittning är tillåten – fanns det något sätt att kontrollera om det fanns information om detta? Svaret är ju ja, det fanns hos det amerikanska travsportförbundet. Det hade varit en ganska enkel kontroll att göra. Och sen att anlita Redéns egen veterinär kanske inte var helt lyckat ur objektivitssynpunkt. Jag har inga synpunkter på om han var kapabel att sköta uppdraget, men det var mindre lämpligt att anlita Redéns egen veterinär.

• Har fler personer på ST vetat om hur undersökningen gick till?
– Efter undersökningen så mejlade tidigare utredningschefen till några personer på hästvälfärdsavdelningen och berättade då bara att utredningen inte visar att hästen är nervsnittad och därför föranleder det inga ytterligare åtgärder.

Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport säger så här på frågan om det var fler personer än Steen Morten Johansen som tog del av undersökningen och hur den sköttes 2019:

– Han meddelade att han har gjort en undersökning och att hästen har full känsel, ärendet avslutat, när han hade varit där så meddelade han hästvälfärd det. Sen följde ingen upp det vidare. För han ansåg att nu har vi tagit död på ryktena, säger Wahlman.

Slutade i somras

Steen Morten Johansen slutade på Svensk Travsport i juli i år efter, vad han då kallade, en schism:

– Vi hade möte i går kväll. Jag har känt att jag blivit styrda av andra, att min utredning styrts av andra personer och då försvinner min trovärdighet, sa Johansen till Travronden då.

• Så det är en schism mellan er?
– Ja.

• Har det här med Propulsion-ärendet att göra?
– Bland annat. Min upplevelse är att ST vill lägga skulden på mig, det är så jag känner.

Maria Croon, vd på Svensk Travsport, sa då till Travronden:
– Vi har olika syn på hur rollen och uppdraget utformats över tid och vilket behov ST har framöver och i en sådan viktig roll krävs fullt förtroende och en samstämmig syn, annars är det bättre att gå skilda väger.

• Johansen menar att ”ni” vill lägga skulden i Propulsion-ärendet på honom?
– Det får stå för honom, men det stämmer inte.

“Kunde inte vara ytterst ansvarig”

I samband med dagens presskonferens återkom Svensk Travsports vd Maria Croon till att hon i somras inte ansåg Steen Morten Johansen som lämpad att leda den externa utredningen i Propulsion-fallet. På frågan om hur hon ser på att det tagit fem månader att utreda det hela svarar hon:

– Det är klart att det hade varit önskvärt att det hade gått snabbare men det har varit parallella utredningen, den interna som har hanterat förbundets hantering och den externa som vi också behövde resurshantera på ett annat sätt eftersom jag ansåg att dåvarande utredningschefen inte kunde vara ytterst ansvarig för den. Det tog lite längre tid att hitta alternativa utredare.

I utredningen som presenterades under torsdagen slog Svensk Travsport fast att Propulsion blivit nervsnittad. Dels genom att en veterinär bekräftat att hästen har ärr som går att härleda till ett sådant ingrepp.

• Pehr Jern, nu har en veterinär slagit fast att hästen är nervsnittad, vilket veterinär var det som utförde den undersökningen?
– Om du tänker på bekräftelsen av de ärr som förmodligen har uppkommit i samband med nervsnittningen så är det travsportsförbundets egen veterinär som har gjort den kontrollen.

• Antti Rautalinko?
– Ja.

Travronden har sökt Steen Morten Johansen som i nuläget inte vill uttala sig om Svensk Travsports utredning.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.