Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Strängt straff för Souloy

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Domen mot travtränare ­Fabrice Souloy är klar.
Norska Domskommittén ­dömer franske tränaren till 15 års avstängning och 500.000 norska kronor i böter.

Publicerad:

Den 12 juni 2016 blev Your Highness, Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek dopingtestade efter att ha startat på Bjerke travbana. A-proven visade sig vara positiva – hästarna hade alldeles för höga koncentrationer av kobolt i kroppen. B-proven, analyserade i Frankrike, bekräftade resultaten. Förutom de positiva proven som togs 12 juni, visade sig även Un Mec d’Heripres dopingprov under Elitloppet 2016 vara positivt. Sedan dess har Det Norske Travselskap och Svensk Travsport gemensamt arbetat med fallen och i slutet av maj månad togs det upp till förhandlingar i Oslo.

Domskommittén (Norge) och Ansvarsnämnden (Sverige) är de som kommer med respektive dom - Domskommittén för fallen avslöjade i Norge och Ansvarsnämnden för fallet avslöjat i Sverige. Under förhandlingarna sades det tydligt att båda domarna skulle komma samtidigt, men så kom det inte att bli. Sedan Ansvarsnämnden valt att dröja med sitt beslut ytterligare några veckor, väljer den norska Domskommittén att redan nu meddela Fabrice Souloy och advokat Staffan Uvabäck sitt beslut.

Travronden har tagit del av domen som bland annat säger:

”DK kan inte finna någon annan bakomliggande orsak till det som skett än en cynisk behandling av travhästar för att uppnå bästa möjliga resultat. I detta ligger också ett ekonomiskt motiv, vi talar ändå om deltagande i lopp där förstapriset i loppen uppgår till en miljon kroner eller mer”.

Vidare går det att läsa:

”Om sådana här förhållanden som nämnts i domen mer eller mindre accepteras och inte möts med en allvarlig reaktion, skulle detta kunna få allvarliga konsekvenser för travsporten genom att det bryter ner den värdegrund som finns i djurvälfärd, spelsäkerhet och konkurrens på lika villkor."

Det Norske Travselskap yrkade på livstids avstängning och 250.000 kronor i böter. I domen slår Domskommittén fast att livstids avstängning är en mycket sträng reaktion som endast ska användas vid de absolut allvarligaste händelserna. Man slår fast att man efter förhandlingarna inte bara anser det som ett brott mot dopingbestämmelserna, utan man anser att det hela går att definiera det hela som doping satt i system. Någon livstidsavstängning kom Domskommittén inte fram till. Straffet slogs fast till 15 års avstängning och 500.000 norska kronor i böter.

Avstängningen innebär att Fabrice Souloy förlorar rätten till att inneha licens och delta i travlopp. Han tappar även rätten att bo på, ­eller använda anläggningar ägda eller ­finansierade av DNT. Avstängningen träder i kraft med omedelbar verkan och beslutet var enhälligt enligt ­Domskommittén.

Ansvarsnämndens dom väntas komma 5 juli.

Fotnot: Båda parter kan överklaga beslutet till DNT:s Appellkommitté, men senast 14 dagar efter att domen kommit samtliga tillkänna.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.