Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Järvsöfaks till sista vilan

Foto: TR BILD
Jan-Olov Persson lägger blommor vid Järvsöfaks grav. Foto: TR BILD
Tre legender. Faksen J:r, Järvsöfaks och Hallsta Lotus urnor. Foto: TR BILD
Tre legender. Faksen J:r, Järvsöfaks och Hallsta Lotus urnor. Foto: TR BILD

HUDIKSVALL. Nästa lördag blir det inte bara V75 på Hagmyren.
På granngården väntar en begravning också.
Av Järvsöfaks.
TV4 direktsänder en liten del av ceremonin - och alla som vill är välkomna hem till Jan-Olov Perssons gård för att deltaga.

Publicerad:

I höstas, i oktober, lämnade Sveriges mest populära travhäst någonsin, kallblodet Järvsöfaks, jordelivet, vid 26 års ålder.

Veckorna före och efter dog även två av hans mest kända och framgångsrika söner - Faksen J:r och Hallsta Lotus.

Sedan dess har mannen bakom alla de här kallblodsstjärnorna, Jan-Olov Persson, 62, gjort i ordning en begravningsplats åt sina tre gamla vänner. De ska alla ligga tillsammans, bredvid varann - mitt i den hage som Järvsöfaks gick omkring i, under alla år.

– Det är den bästa och nästan mest synliga platsen här på gården. Så på det sättet blir de aldrig bortglömda, säger Jan-Olov Persson.

Gravstenarna, och en trivsam plats runtom, är redan färdigställda.

Hästarna är kremerade, och askan för var och en av dem, förvaras i en byggnad hemma på Hammering-gården, i tre små urnor.

Och gatan som leder upp emot det perssonska hemmet, har sedan flera år tillbaka, officiellt bytt namn till ”Järvsöfaks väg”.

Att ha regelrätta begravningar för hästar är ovanligt. Den mest kända svenska travhästgravplatsen sedan tidigare, är vinnarcirkeln på Rättvikstravet - där den legendariske elitloppsvinnaren och sagohästen Ego Boy ligger nergrävd.

– I Sverige är det annars inte så vanligt med gravplatser för hästar på detta sättet. Man kan väl säga att jag har hämtat lite inspiration från USA, där sånt här är vanligare, säger Jan-Olov Persson.

– Men jag bestämde mig tidigt för att Järvsöfaks måste få en speciell och värdig hantering, även efter sin bortgång.

”Faksen” levde ju sitt liv i offentligheten, som en folkhemsidol. Inte bara på travbanorna. Hästen dök också upp i Beridna Högvakten, inne i Globen, på scenen på en hästgala - och många gånger till fest, när han med upphöjt lugn drog brudpar i vagn, från kyrkan, och lät sig klappas och fotograferas av allt och alla.

Jordfästningen och minnesceremonin nu, blir i samma pampiga och offentliga anda.

Travronden var med när Ingela Söderlund, 61, från en begravningsbyrå i Hudiksvall, var hemma hos Jan-Olov Persson och planerade begravningen.

När det väl är dags, lördagen den 31 juli, klockan 10.45 - bara några timmar före V75 på hemmabanan - så är hela svenska folket välkommet att ta del av den sista hyllningen till Jävsöfaks.

TV4 kommer inom ramen för Nyhetsmorgon att direktsända cirka sju minuter mot slutet av ceremonin, strax efter klockan 11.15, när urnan med Järvsöfaks stoft sänks ner under jorden, av Jan-Olov Persson själv.

Officiant, eller begravningsförrättare, blir ST:s styrelseledamot och tillika fd ATG-chefen Remy Nilson (ibland ”Pastorn” kallad).

En lokal kör bestående av Ingela Söderlund, Ida Rissanen, 34, och Mattias Viklund, 47, kommer att stå för musik och sång under ceremonin. Musikstyckena är utvalda av Jan-Olov i samråd med Ingela Söderlund, och alla låtarna är speciellt anpassade just utifrån hästar i allmänhet, och Järvsöfaks i synnerhet.

För oss som hört och sett repetitionerna - och tagit del av stämningarna runt det - känns det som ett rimligt antagande att inte ett öga kommer att vara torrt.

Familjen Persson välkomnar alla som så önskar hem till sin gård, som alltså ligger i direkt (bara några hundra meter ifrån) anslutning till Hagmyrens travbana.

– För den som vill, är det bara söka sig upp till oss strax före halv elva på lördagsförmiddagen. Vi kommer att se till att det finns utrymme för alla, säger Jan-Olov Persson.

– Det blir en fin och värdig minnesceremoni, med tal, sång, blommor, kransar och mycket av det som hör ett sådant här avsked till.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.