Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Anklagelse om dataintrång tillbakavisas av ST:s vd

Foto: TR BILD
Maria Croon. Foto: TR BILD

Utredningen om Propulsion-fallet får skarp kritik. Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvall anklagar Svensk Travsport för att olovligen ha inhämtat uppgifter om hans slagningar i det amerikanska travförbundets register.

Publicerad:

I en krönika berättar Claes Freidenvall om ett möte angående Propulsion-fallet. Ett möte där han närvarade tillsammans med Göran Wahlman, jurist på Svensk Travsport, samt Roger Lindblom, som är extern utredare i ärendet.

– Utredaren kom snabbt in på att jag hade varit kritisk mot Svensk Travsport i min journalistiska gärning och därefter gick Roger Lindblom ganska omgående in på Propulsion. Han visade upp en skärmbild på väggen över vilka slagningar jag hade gjort på Propulsion på det amerikanska travförbundets hemsida där det krävs personlig inloggning med lösenord för att komma åt tjänsten Pathway, skriver Freidenvall i krönikan.

Med anledning av det krävde Sulkysports ägare en redogörelse av Svensk Travsports styrelse och dess vd Maria Croon. Det framkom i ett öppet brev som undertecknades av Margareta Wallenius-Kleberg, Björn Damm och Per Rodert. Brevet innehåller bland annat följande utdrag:

"[...] det dataintrång som utredaren och ST gjort [är] fullständigt oacceptabelt. Vi har blivit informerade om att ST i pågående utredning om Propulsion gravt kränkt vår personals integritet, då utredaren med förbundets hjälp och goda minne skaffat sig tillträde till personliga konton på Pathway och under­sökt den besökshistorik som där finns.

Vi har vetskap om att utredaren under insikt av ST:s jurist Göran Wahlman låtit utföra fler slagningar på USTA:s låsta pathway-konton. Hur kan dessa övergrepp ske? De riskerar att fullständigt pulverisera utredningens syfte, relevans och trovärdighet."

Travronden var på lördagen i kontakt med Maria Croon som då arbetade med ett svar på anklagelserna. Svaret publicerades av Sulkysport senare på kvällen och inleds så här:

“Svensk Travsport har varken tillträde till eller skaffat sig tillträde till personliga konton på Pathway och har inte utfört några slagningar på USTA:s låsta pathway-konton. Påståendet att Svensk Travsport har begått dataintrång är således oriktigt och en grov anklagelse."

I svaret skriver Croon även följande:

"Korrekt är att Claes Freidenvall har fått frågan om att ställa upp på intervju och även samtyckt till detta. Skälen till att utredarna ville intervjua Claes Freidenvall har delgetts Claes och samtliga andra som blivit intervjuade. Mot bakgrund av den pågående utredningen kan vi inte redogöra för de specifika skälen för respektive intervju.

I utredningen har bland annat USTA varit en viktig del och organisationen har varit behjälplig i utredningen med fakta och information som varit nödvändig för Svensk Travsport att ta del av.

En integritetskränkning innebär att en brottslig gärning har utgjort en kränkning mot den personliga integriteten. Svensk Travsport har inte begått någon brottslig gärning riktad mot Claes Freidenvall eller någon annan och har därför inte heller kränkt hans eller någon annans personliga integritet under utredningen om Propulsion.”

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.