Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Spellag kan tvinga förbundet till stora förändringar

Foto: TR BILD
Genrebild. Foto: TR BILD

Från årsskiftet skärps reglerna avseende minderåriga som spelobjekt.
Förmodligen får det stora konsekvenser för travsporten.Ska kuskar under 18 år förbjudas?
Ska breddloppen bli lopp utan spel?

Publicerad:

Tidigare i höstas beslutade Spelinspektionens styrelse om utökade föreskrifter och allmänna råd rörande matchfixning och spel på minderåriga. I en nyhet skriver förvaltningsmyndigheten att ”individuella prestationer av spelare som är under 18 år” förbjuds. 

Enligt protokollet från ”Spelinspektionens författningssamling” den 14 september står följande: 

”2 kap. Förbud mot vadhållning på vissa påföljder och minderårigas prestationer. 
1 § Vadhållning får inte erbjudas på påföljd för regelbrott i samband med en match, tävling eller turnering.
Allmänt råd: Påföljd kan vara rött eller gult kort, straffkast, straffslag, straffspark, utvisning, varning, diskvalificering eller liknande.”

“Inte anpassat för trav”

Inkluderas travsporten i det här? Den tolkningen gör förbundet.

– Jag förstår vad Spelinspektionen menar, och vi vill förstås hålla alla sporter så rena från matchfixning som möjligt. Men just det här direktivet känns inte särskilt väl anpassat för trav- och galopptävlingar, i och med att vår sport inte innehåller några ”hörnor och frisparkar” man kan spela på hos de licensierade bolagen. Den enda spelbara prestationen alla kuskar och ryttare gör, oavsett ålder, är ju att försöka komma i mål före så många andra ekipage som möjligt, säger sportchef Petter Johansson i ett pressmeddelande.

Svensk Travsport resonerar nu kring hur man ska tackla problematiken. I pressmeddelandet framgår flera olika vägval:

  • Helt förbjuda minderåriga kuskar
  • Ta bort spel i delar av verksamheten
  • Minderåriga utom toton

“Fått in frågor"

Niklas Hjertonsson på Spelinspektionen:
– Vi har fått in frågor från olika aktörer, såväl spelbolag som olika organisationer och vi sitter just nu och arbetar med att ta fram ett dokument med frågor och svar kring dessa föreskrifter som träder i kraft 1 januari 2021.

En kusk under 18 år får inte vara spelobjekt?

– Vi håller på att ta fram frågor och svar kring de här delarna. Men det dokument som kommer innehålla det, är inte riktigt klart än. I väldig närtid kommer vi med svar på dessa frågor.

Så det är egentligen inte beslutat?

– Nja, alltså, det jag kan säga är att vi bereder de frågor som kommer in till oss. När det är klart lägger vi ut de frågor och svaren. Föreskrifterna är beslutade.

Så lyder förändringen

Vad är skillnaden jämfört med tidigare?

– I spellagens åttonde kapitel står det att vadhållning får inte ske där den övervägande delen av utövarna är under 18 år, exempelvis en fotbollsmatch som innehåller 22 spelare – är två personer under 18 år kan man ha vadhållning på den matchen, men inte om det är 12 av 22 spelare som är under 18 år. Skillnaden nu är att de här föreskrifterna förbjuder all typ av vadhållning på utövare som är under 18 år, det är en utvidgning. 

Då kan inte jag tolka det på annat sätt än att det inkluderar travsporten också med alla möjliga spelformer?

– Föreskrifterna avser all sport, även hästsport. Men de konkreta frågorna håller vi på att sammanställa och svara på.

Enligt Hjertonsson gäller föreskrifterna enbart på arrangemang i Sverige. Enligt Svensk Travsport finns ett 70-tal kuskar under 18 år just nu. 

Travronden har sökt ST:s sportchef Petter Johansson.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.