Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Utredningen klar: "Marknadsavgift inte försvarbar"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Bild från ett tidigare tillfälle med Shekarabi och ATG:s vd Lord Skarplöth. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I dag presenterar Anna-Lena Sörenson (S) sin utredning om hästnäringens finansiering.
Hennes förslag är att inte införa en marknadsavgift.

Publicerad:

Sommaren 2018 tillsatte regeringen en utredning med syftet att analysera hästnäringens och idrottens förutsättningar efter omregleringen av spelmarknaden. Anna-Lena Sörenson utsågs till utredare.

– Det är en genomgripande reform som genomförs och vissa frågor behöver utredas vidare. Svenska Spels anpassning till den nya marknadssituationen och hästnäringen långsiktiga finansiering är sådana frågor, sade Ardalan Shekarabi (S), då civilminister.

Skriver i DI

I dag presenterade utredaren sina slutsatser. I ett debattinlägg i Dagens Industri skriver Anna-Lena Sörenson att hon inte förslår en så kallad marknadsavgift på hästspel. Vilket betyder att spelbolag inte behöver betala något till sporten.

”Trots att det efter omregleringen står licensierade spelbolag fritt att erbjuda spel på hästar har ATG en fortsatt mycket stark ställning med en marknadsandel om ca 98 procent (2019)[…] Bedöms införandet av en marknadsavgift i Sverige på svensk hästkapplöpning inte vara försvarbar”, skriver hon bland annat.

I dagsläget har inget spelbolag, utöver ATG, avtal med Svensk Travsport.

Travronden följer upp ämnet under dagen med intervjuer.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.