Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Öppen ordväxling mellan spelbolagen

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Hans Lord Skarplöth. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Svenska Spel lanserade nyligen ett nytt samarbete med franska spelbolaget PMU.
Det väcker frågor hos ATG.

Publicerad:

21 september inleddes samarbetet mellan Svenska Spel och det franska spelbolaget PMU. Det innebär flera olika spelformer och inte minst tillträde till populära Quinté+. Samarbetet innehåller också ljud- och bildrättigheter från Frankrike. 

Svenska Spel erbjuder också spel på svenskt trav, men utan att ha något avtal med Svensk Travsport. Därför saknar spelbolaget ljud- och bildrättigheter samt sportdata från ST. Det innebär också att Svenska Spel inte bidrar med pengar till den svenska travsporten. 

Den delen skapar irritation hos ATG. Under rubriken ”Inte tjänstemännen på Svenska Spels fel att det blir fel” ifrågasätter ATG:s vd Hans Lord Skarplöth att ett statligt spelbolag gynnar fransk travsport ekonomiskt, men inte den svenska. 

”Att det nyligen ingångna partnerskapet innebär konkurrens för ATG kan vi leva med, det är ju som det ska. Men att statens eget spelbolag inte tycker sig behöva bidra till den svenska hästnäringen och dessutom försöker attrahera svenska hästspelskunder bort från Sverige och därigenom ytterligare minska underlaget för det bidrag som håller hästsporten vid liv är mer svårsmält” skriver Skarplöth bland annat.

Vidare menar Skarplöth att svenska staten bidrar till den franska hästnäringen hellre än den svenska.

”Men det är inte tjänstemännen på Svenska Spels fel om det blir så. De vill ju bara maximera intäkterna och minimera kostnaderna, det vill säga tjäna pengar. Men vad säger utredaren om det rimliga i att alla spelbolag som erbjuder spel på hästar i Sverige borde bidra till finansieringen av den svenska hästnäringen. Och ännu viktigare, vad säger politikerna och staten som både äger Svenska Spel och lagstiftar i frågan?”

Svenska Spel svarar

Konkurrenten replikerade snabbt genom ett inlägg av Svenska Spels vd Patrik Hofbauer under rubriken ”Spel på lika villkor, ATG?”. Han förklarar det nya samarbetet så här:  

Även om Svenska Spel och ett antal andra spelbolag idag erbjuder spel på svensk hästsport är ATG fortfarande den helt dominerande aktören med ca 98 procents marknadsandel. Den främsta förklaringen är den konkurrensfördel ATG har i sina poolspel. Fram tills nu har vi och andra spelbolag varit begränsade till oddsspel med lägre vinstmarginaler eller spel i mindre pooler.

Om Svenska Spel ska fortsätta vara hela svenska folkets spelbolag, så måste vi erbjuda en komplett produktportfölj. Våra kunder har saknat möjligheterna till ett attraktivt poolspelserbjudande med dagliga högvinster. Därför inledde vi nyligen ett samarbete med det franska spelbolaget PMU som gör att våra kunder kan ta del av ett komplett erbjudande och genom deltagande i de franska spelpoolerna får chans på höga toppvinster”. 

Hofbauer menar också att Svenska Spel har ambitioner om ett samarbete med Svensk Travsport. 

“Det mest anmärkningsvärda i blogginlägget är påståendet om att vi på Svenska Spel inte vill ”bidra till den svenska hästnäringen”. Detta är helt fel. Vi vill bidra till finansiering av svensk hästsport, och har tydligt visat det genom handling. Vad Hans känner till men inte berättar är att vi under en längre tid fört diskussioner med hästsportens eget förbund Svensk Travsport om ett formellt samarbete, som om det blev verklighet skulle ge oss möjlighet att vara med och finansiera hästsporten” skriver Hofbauer. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.