Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hans Crebas avstängd efter enhandsdrivning

Foto: TR BILD
Hans Crebas bakom Isan främst i bild till vänster. Arkivbild på Hans Crebas till höger. Foto: TR BILD

I samband med ett lopp under jubileumspokalskvällen dömdes Hans Crebas till lång avstängning och böter efter en enhandsdrivning.
Nu har det hänt igen.

Publicerad:

Under gårdagens tävlingar på Örebrotravet dök Hans Crebas namn upp under bestraffningar i lopp fyra. 

”Crebas Hans (Isan) felaktigt bruk av körspö. Enhandsdrivning ca 150m före mål. Häst kontrollerad av funktionär, utan anmärkning. Ärendet överlämnat till ST. (D)”, stod det i protokollet strax efter loppet. 

När det handlar om D-förseelser gäller omedelbart körförbud. Stefan Kanestad var måldomare på Örebrotravet denna tävlingsdag.

– 150 meter från mål så ser vi att han rycker i någonting som antingen är huvan eller tussarna i öronen. Då lägger han över tömmarna i vänsterhanden och innan han tar tillbaka dem i varsin hand gör han en ”enhandare” med pisken. Det syns jättetydligt på våra bilder och det var ett självklart beslut från vår sida. Sedan halvårsskiftet 2020 ska vi lämna över sådana här ärenden till Svensk Travsport. De kommer att ta beslut i ärendet. Crebas blev omgående avstängd tills vidare och behövde därför göra körsvensändring i kommande lopp den här tävlingsdagen, säger Stefan Kanestad.

Svensk Travsport hanterade ärendet redan under lördagsförmiddagen. Bestraffningen: 28 dagars körförbud och 3.000 kronor i böter. 

Förklaringen: Fick inte loss huvan

Hans Crebas kommenterar ärendet via sms till Travronden: 

– Jag fick inte loss ryckhuvan. Därför hade jag armen väldigt högt och på vägen ner nuddade jag rumpan utan kraft. Alla kan se att det inte var med någon kraft och hästen hade inga märken, skriver Crebas, som inte kommer att överklaga domen. 

Påföljden är snarlik den som Axevallatränaren drog på sig i samband med en drivningsföreelse i mitten av augusti.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.